fbInstagram

ЗЛАТНИ ОРЛОВИ ЗА ЖЕЉКА ОВУКУ И МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА

 DUL9935

Ракетни моделар Михаило Петровић из Аеро клуба „Фрањо Клуз“ из Земуна и пилот параглајдера Жељко Овука из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда проглашени су за најбоље спортисте Ваздухопловног савеза Србије за 2020.годину. Они су се резултатима постигнутим у 2020. години изборили за најбоље у својим спортовима – ракетном моделарству и параглајдингу, а затим су били најуспешнији у оквиру летачких и нелетачких грана ваздухопловних спортова.

Двадесетшестогодишњи Михаило Петровић је годинама у самом врху резултатских табела државних првенстава у ракетном моделарству и у купу ракетних моделара. У 2020.години је освојио прво место на државном првенству ракетном моделарству у класи С3А и друго место у класи С9А. На међународном ракетно моделарском такмичењу „Сирмијум куп“ био је најбољи, као и у колу сениорског купа у класама С3А и С6А. Михаило је међу 30 најбољих ракетних моделара на светској ранг листи и стални члан репрезентације Србије у ракетном моделарству. Вишегодишњи је стипендиста Министарства омладине и спорта РС и категорисан као врхунски спортиста међународног ранга. По образовању је дипломирани машински инжењер ваздухопловства, али и студент треће године докторских студија на Машинском факултету Универзитета у Београду. На Машинском факултету ради и као сарадник у настави на предметима Теорија еластичности и Композитне конструкције.

Жељко Овука из КСЛиБ «Арес» из Београда је у 2020.години постигао чак шест државних рекорда у параглајдингу, а такође је освојио и треће место на државном првенству, и друго место у лиги Србије у параглајдингу. Сви ти резултати су га довели на место најбољег у овом спорту за 2020.годину. Иза Жељка је 20 година летачке каријере, у којој је само у протеклој години остварио 90 сати налета и прелетених 2300 километара. Један је од најбољих пилота параглајдера у Србији, члан репрезентације, државни рекордер, организатор домаћих и међународних такмичења и генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије.

Поред највишег ваздухопловног признања – статуа „Златни орао“ за двојицу најбољих спортиста, проглашени су и најбољи спортисти у оквиру сваког ваздухопловног спорта.

У ваздухопловном једриличарству најбољи спортиста у 2020.години је Александар Диклић из АК „Зрењанин“. Он је освојио титулу државног првака за 2020.годину и тиме наставио континуитет најбољег у свом спорту, након што је и 2019.године проглашен за најбољег једриличара и исте године државног првака.

У падобранству титула најуспешнијег спортисте у 2020.години је отишла у руке Александру Цветковићу из Смедерева, члану Падобранског клуба «Архистратиг» из Београда. Александар је у 2020.години освојио прво место на 66. Падобранском првенству Србије, што му је шеста титула државног првака у досадашњој падобранској каријери, у којој бележи преко три хиљаде падобранских скокова.

Најбољи пилот опште авијације у 2020.години је Александар Годић из АК «Наша Крила» Параћин. Александар је освојио прво место на државном првенству у дисциплини прецизно летење и годинама је у врху опште авијације. Професионално је такође у свету ваздухопловства као помоћник директора у Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије и као велика подршка свим колегама ваздухопловцима у стварању што бољих и квалитетнијих услова за ваздухопловну заједницу. 

У ултралаком летењу најуспешнији спортиста у 2020.години је Дејан Беда из Аеро клуба «Ћуприја». Иако у 2020.години није одржано државно првенство у ултралаком летењу, пилот Дејан Беда је заједно са колегом Гораном Стојковићем наступио на такмичењу у општој авијацији, на коме су освојили високо треће место као једина посада ултралаке авијације, међу осам посада опште авијације. Своје знање и технику пилотирања приказује на свим УЛЛ такмичењима, како као такмичар, тако и као део организације и судија.

Најбољи спортиста у сениорској категорији у ваздухопловном моделарству је Милош Борђошки из Аероклуба «Зрењанин». Милош је понео титулу државног првака у класи Ф1А на државном првенству слободнолетећих модела Ф1АБЦ.

У јуниорској категорији у ваздухопловном моделарству најбољи је Никола Ђеоргиевски из Аеро клуба «Фрањо Клуз» из Земуна. Никола је освојио прво место међу јуниорима на државном првенству у собним ваздухопловним моделима класе Ф1Н. Десетогодишњи Никола, као један од најмлађих ваздухопловних моделара, има богат такмичарски стаж и бројне освојене медаље и пехаре, а у свет моделарства ушао је вођен учењем од стране старијих моделара из породице – деде Лазе Ђеоргиевског и оца Ивана, државног првака у моделарству.

Међу јуниорима у ракетном моделарству једно ново име и надамо се, будући успешан спортиста ракетни моделар – Вук Мрваљевић из Аеро клуба «Сремска Митровица». Вук је био најуспешнији јуниор на државном првенству у ракетном моделарству у класи С6А. Однедавно је у свету моделарства, а био је и успешан учесник кампа за ракетне моделаре.

Поред плакета „Златни орао“ за најбоље спортисте у просторијама Ваздухопловног савеза Србије јуче су додељене и медаље рекорда за државне рекорде постигнуте у 2020.години. Нови државни рекордери су двојица пилота параглајдера, од којих је један Марко Милутиновић из Спортског клуба „ФлајФит“ из Београда. Марко је 13.јула 2020.године полетевши из Суботице стигао до Ваљева. Том приликом је постигао два државна рекорда: 1.Прелет са једном окретном тачком – у дужини од 218,64 км 2.Прелет по дистанци са максимум три окретне тачке – у дужини од 225,44 км.

Рекордан број рекорда у параглајдингу је забележио Жељко Овука из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда. Жељко је у два лета постигао чак шест државних рекорда. Прво је 24.априла 2020.године у прелету параглајдером од Вршца до Качарева и назад до Вршца, забележио следеће рекорде: 1.Прелет параглајдером по правцу са повратком назад – 104,06 км, 2.Прелет параглајдером по декларисаном правцу и назад – 103,50 км, 3.Остварена брзина прелета параглајдером по правцу и назад на дужини од 100 км – 24,46 км на час. Затим, 22.маја 2020.године уследила су нова три државна рекорда у лету од Суботице до места Мало Црниће код Пожаревца: 1.Прелет параглајдером по правцу – у дужини од 211,27 км, 2.Прелет параглајдером са једном окретном тачком – у дужини од 212,97 км, 3.Прелет параглајдером по дистанци са максимум три окретне тачке – у дужини од 214,20 км.

Поред најбољих спортских резултата ваздухопловаца, додељена су и признања најзаслужнијим појединцима и организацијама који се баве ваздухопловством и који својим радом доприносе развоју и напретку ваздухопловног спорта. Златна плакета Ваздухопловног савеза Србије припала је Михаљу Ковачу из Суботице, првом наставнику падобранства у Аеро клубу „Иван Сарић“ у Суботици, Миодрагу Бугарчићу, дугогодишњем ваздухопловном једриличару и инструктору из Новог Сада и Аеро клубу „Наша Крила“ из Параћина, који је у 2020.години обележио јубилеј 85 година постојања.

fer play2014