fbInstagram

УЛТРАЛАКИ АВИОНИ ИЗНАД ЗЕМУНА

Државно првенство за ултралаке летелице одржаће се у суботу, 10. септембра на аеродрому 13. мај у Земун пољу. Посетиоци (улаз слободан) ће моћи да виде најбоље пилоте ултралаких авиона, моторних змајева и по први пут жирокоптера.

ull lep

           

            Више од 30 такмичара из целе Србије ће у суботу, 10. септембра учествовати на Државном првенству у прецизном слетању ултралаких ваздухоплова на аеродрому 13. мај у Земун Пољу у организацији Аероклуба „Ћуприја“ и Ваздухопловног савеза Србије, а уз подршку Министарства омладине и спорта. Први пут ове године ће поред ултралаких авиона и моторних змајева на овом првенству учествовати и жирокоптери (ултралаки хеликоптер).

            Посаде ће се надметати у две дисциплине: прецизно слетања и прецизно слетање без мотора, а од такмичара се за извођење задатака захтева велико искуство, утренираност и познавање ваздухоплова. У дисциплинама на овом такмичењу сврха је да пилот, после полетања, са висине од 300 метара, у правилном, прописаном прилазу писти, слети у поље које је издељено на пет подеока ширине пет метара. Идеално је слетање у прво поље, које носи највише поена. Овим се симулира слетање на палубу носача авиона, где је палуба 100 м широка и 25 м дугачка.

            У дисциплини слетање са снагом мотора, пилот помоћу повећане снаге мотора, додавањем гаса, може кориговати непрецизност и изборити најбољи прилаз исцртаном циљу.  У слетању без снаге мотора, или са угашеним мотором, од пилота се захтева велика способност и обученост у погледу владања летелицом, али одлично познавање посредних фактора као што су временске прилике. Бирајући најбољу путању, потребно је да слети са висине од 300 м без снаге мотора на поље ширине само 5 метара.

            Поред тога што је ова дисциплина визуелно веома атрактивна, она приказује и вештину пилота будући да је слетање са угашеним мотором уз одговарајућу припрему и друге радње, саставни део обуке за случај принудног слетања уколико дође до престанка рада мотора на летелици.

            Улаз за све посетиоце је слободан, а почетак такмичарских серија је планиран за девет часова. Све до 15 х, за када је планиран ручак и свечано проглашење победника, очекује се више од стотину полетања и слетања ултралаких летелица.

fer play2014