fbInstagram

ИАКО ЛАКИ, ВЕТАР ИХ НИЈЕ ОДУВАО

 DSC0092

Горан Спасић из Аероклуба „Смедерево“ и Мило Тодоровић из АК „Ћуприја“ постали су нови државни прваци Србије за 2015. годину у ултралаком летењу на такмичењу које се одржало у суботу (03. октобра). У категорији моторни змај, у конкуренцији од 12 пилота, Спасић је након шест серија тријумфовао испред Марка Маравића из АК „Утва Панчево“ који је освојио сребрну медаљу и Војислава Ђукића из КВК „Соко“ из Београда који је освојио бронзу. У категорији авиона, након три серије слетања и борбе са још седам пилота,  Тодоровића није могао престићи његов клупски колега Срђан Костић који је постао вицешампион Србије у овој категорији. Најбољи после пилота из Ћуприје био је Раде Тимотијевић из АК „Бор“ који је после две серије био одличан, али је у последњем слетању направио лош резултат који га је коштао сребрне медаље.

                Такмичење у слетању моторним змајем одвијало се у две дисциплине, односно са и без моторног погона. Најбољи у коришћењу мотора у току слетања био је Војислав Ђукић. На другом месту, са веома малим бодовним заостатком био је Марко Маравић док је треће место заузео домаћи такмичар Горан Спасић.

                У дисциплини слетање без моторног погогона, иако су имали исти број бодова, тријумфовао је Горан Спасић због већег броја остваривања максималног резултата. Тако је Владимиру Шуњки из АК „Ћуприја“, за мало измакло прво место. Најбољи после њих двојице, био је Данијел Костић такође из Ћуприје.

-          Првенствено желим да честитам организаторима из АК „Смедерево“ и Ваздухопловном савезу Србије, што су се заиста потрудили да ово такмичење буде организовано на оваквом ниову. Штета што је мало јачи ветар отежавао услове, али успели смо да завршимо такмичење без проблема. Честитао бих осталим такмичарима на успеху, али и фер борби. – Изјавио је Марко Маравић, вицешампион Србије у моторном змајарству.

Јак ветар је поставио  компликованије услове за летење, па су такмичари имали мало захтевнији изазов у дисциплини прецизно слетање без моторног погона. Турбуленције на малим висинама и заношење летилица су гледаоцима заустављали дах, док су вешти пилоти хладнокрвно слетали у исцртана поља.

                Организатори овог такмичења били су Ваздухопловни савез Србије и АК „Смедерево“ уз подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије.

Ускоро више фотографија са такмичења на нашем white flickr профилу. 

 

 

fer play2014