fbInstagram

УЛТРАЛАКО, А ТЕШКО

Neposredno posle poletanja

Државно првенство у ултралаком летењу, одржаће се у суботу 3. октобра на аеродрому у Смедереву. Више од 20 такмичара из целе Србије, такмичиће се у категоријама ултралаки авион и моторни змај.

Наши најбољи пилоти и њихове посаде, на смедеревском спортском аеродрому,  надметаће се у дисциплинама прецизно слетање и прецизно слетање без моторног погона. Обе дисциплине захтевају изузетно велико искуство, утренираност и познавање ваздухоплова.

-      Част нам је што је ВСС доделио организацију најважнијег такмичења у овом спорту. Искрено се надам да ће нас послужити време и да ће такмичари без проблема реализовати своје задатке. Такође бих овим путем позвао све заинтересоване и љубитеље спортског ваздухопловства да посете наше такмичење, јер ће бити веома занимљиво. – изјавио је  Владимир Спасић, директор такмичења.

На прошлогодишњем државном првенству које се одржало  Бору, екипни прваци били су пилоти АК „Смедерево“. Да ли ће на домаћем терену имати прилике да одбарне титулу најбољих у држави, остаје да се види до краја такмичења.

У једној од дисциплини у којима ће наступати, такмичари морају угасити мотор на висини од 300 метара изнад нивоа земље и тако са њиме слетети, што за гледаоце може бити веома интересантно.

Љубитеље ваздухопловства на аеродрому у Смедереву очекује слободан улаз и скоро стотину полетања и слетања ултралаких летилица. Почетак такмичарских серија је планиран око девет часова. Организатори овог такмичења су Ваздухопловни савез Србије и АК „Смедерево“ уз подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије. 

fer play2014