fbInstagram

Најбољи у ултра-лаком летењу

Пето по реду Државно првенство за пилоте ултра-лаких летелица одржано је 14. септембра у Панчеву у организацији Аероклуба „Утва“ из Панчева и Ваздухопловног савеза Србије. На надметању за најбољег у држави у категоријама моторни змај и ултра-лаки авион окупило се укупно 27 такмичара.

 У оквиру категорије моторни змај, титулу државног првака је освојио најмлађи такмичар на Државном првенству, Милош Стојковић из Аероклуба „Ћуприја“ из Ћуприје са највише освојених бодова у генералном пласману. Другу позицију је заузео Драган Ћирић из АК „Утва“ из Панчева, док је треће место освојио Мирко Познановић из Ваздухопловног клуба „Вихор“ из Војке. У овој категорији се такмичило у две дисциплине – прецизно слетање без снаге мотора и прецизно слетање са снагом мотора. У дисциплини прецизно слетање без снаге мотора најбољи резултат је остварио Драган Ћирић из АК „Утва“ из Панчева, испред другопласираног Милоша Стојковића из АК „Ћуприја“ и трећепласираног Владимира Стојковића из истог клуба. У прецизном слетању са снагом мотора најбољи је био Мирко Познановић из Ваздухопловног клуба „Вихор“ из Војке, на другу позицију се пласирао његов колега из клуба Драган Вукић и на трећу позицију Војислав Ђукић из КВК „Соко“ из Београда.

 

Категорија ултра-лаки авион је обухватила такође две дисциплине – прецизно слетање са снагом мотора и прецизно слетање без снаге мотора. Државни првак у овој категорији је постао Јагош Бановић из АК „Зрењанин“ са највишом позицијом у генералном пласману. Милорад Матић из АК „Смедерево“ је освојио друго место, а Горан Спасић из истог клуба треће место. У прецизном слетању са снагом мотора најбољи је био Горан Спасић из АК „Смедерево“, друга позиција је припала Јагошу Бановићу из АК „Зрењанин“, а трећа Бранку Бијелићу из АК „Ћуприја“. У прецизном слетању без снаге мотора прво место је заузео Милорад Матић из АК „Смедерево“, друго место Бранко Бијелић из АК „Ћуприја“ и треће место Горан Спасић из АК „Смедерево“.

 

Након што је прошле године одржано Државно првенство у ултра-лаком летењу после паузе од неколико година, и ове године пилоти моторних змајева и ултра-лаких авиона су показали својом бројношћу да такмичарски дух не јењава и да су на путу да ову грану спорта учине привлачном и занимљивом широј популацији, упркос потешкоћама са којима се суочавају приликом осигурања и регистрације својих летелица.

 

Поред успешно одржаног Државног првенства, АК „Утва“ је истог дана на аеродрому обележио својеврстан јубилеј – 90 година од првог међународног ноћног лета на релацији Панчево – Букурешт.

 

 12

34

fer play2014