fbInstagram

СВЕТСКИ ПИЛОТИ ДОЛАЗЕ У ВРШАЦ

slika6

130 пилота параглајдера из 20 земаља света долази у Србију на такмичење за Светски куп, што ће овај догађај учинити најмасовнијим такмичењем овог ранга. Наши пилоти држе прве позиције.

 

           Од петка, 7. априла до недеље, 9. априла са старта испред Вршачке куле полетаће најбољи пилоти параглајдера света у дисциплини прецизно слетање. Такмичење за светски куп које организује Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије и општине Вршац, доводи у нашу земљу 130 спортиста.

            Сваке године, ово престижно такмичење се одржи на четири светске дестинације, а ове године Србија је остварила то право заједно са Индонезијом, Канадом и Словенијом. Такмичари ће на овај изузетно атрактиван догађај доћи у Вршац са чак 20 различитих дестинација из целог света: Белорусије, Бугарске, Канаде, Чешке, Хонг Конга, Мађарске, Индонезије, Јапана, Јужне Кореје, Црне Горе, Непала, Пољске, Румуније, Словеније, Турске, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и Албаније.

            "Ово ће бити најмасовније такмичење за светски куп у прецизном слетању параглајдером које је икада одржано. Србија је 2011. године поставила рекорд по броју учесника са 104 такмичара, прошле године је тек Индонезија померила тај број на 123, а сада ће код нас бити максималан дозвољен број пилота за такмичење овог ранга -- њих 130", каже Жељко Овука, директор такмичења. Такмичења за светски куп су по питању конкуренције изузетно јака, али их такмичари воле јер носе и значајне бодове за светску ранг листу.

            Вршац је иначе добро познато летелиште за дисциплину прецизно слетање параглајдером, на којем је пре три године одржано и Европско првенство. У сусрет овом светском купу, Ваздухопловни савез Србије је уз велику помоћ општине Вршац вредно радио на проширењу старта код Вршачке куле.

            "Полетиште је због близине тврђаве било скраћено, мало за број пилота који се овде окупља. Успели смо да проширимо старт тако да сада може да задовољи и потребе већих такмичења и то у обе параглајдинг дисциплине - и прецизно слетање и прелет параглајдером. И у наредном периоду ћемо настојати да проширимо стартове у овом региону, попут Гудуричког врха који је као највиши врх Војводине одлично позициониран за овај спорт", објашњава Овука.

            Пилоти ће овом приликом полетати са Вршачке куле са висине од 399 м. Њихов задатак је да слете на циљ који је пречника свега 2 цм, а свако одступање од задатог циља се "кажњава" поенима.

            Око 15 пилота из наше земље ће учествовати на овом надметању и Србија са разлогом очекује сјајне резултате од њих. Наиме, четворица наших пилота су прошлу годину завршила у десет најбољих пилота у укупном пласману светског купа: Иван Павлов (7), Слободан Малетић (6), Дејан Валек (5) и Горан Ђурковић (1. место и победа у Суперфиналу светског купа). Очекује се учешће и других чланова репрезентације која је у 2016. години постала најбоља екипа Европе, међу којима је и Тамара Костић, тренутно прва дама у овој дисциплини у Европи. Србија је тренутно међу 56 нација рангирана као најбоља на светској ранг листи коју објављује Светска ваздухопловна федерација.

            Свечано отварање такмичења планирано је у суботу, 8. априла у 11 часова на платоу испред Вршачке куле. Због метео услова, могуће је померање од 60 минута, па уколико планирате долазак, молимо вас да проверите најновије податке на телефон 063/523-593.

fer play2014