fbInstagram

ПИЛОТИ ИЗНАД ВРШЦА ОВОГ ВИКЕНДА

  На овогодишњем такмичењу у прелету параглајдером Вршац опен 2016, учествује око 50 пилота из земље и окружења. О летачком потенцијалу ове локације говори и чињеница да поред пилота из Србије, долазе и летачи из региона и Европе, а ту се одржавају и бројна међународна такмичења.

 DSC0655

 

           Једанаести пут за редом на подручју Вршца, Клуб слободног летења „Арес“ и Спортски параглајдинг клуб „Беркут“ организују такмичење у прелету параглајдером „Вршац опен 2016“. Такмичење које ће се одржати од петка, 22.7. до недеље, 24.7. 2016, је друго коло Лиге Србије у дисциплини прелет, а уједно се бодује и за светску ранг листу.

            За сада је потврђено учешће 50 пилота на овом, сада већ традиционалном такмичењу.     „Вршац би могао да постаненационални параглајдинг центар за обуке и такмичења за обе дисциплине у параглајдингу (прецизно слетање и прелет), под условом да се обезбеди још једно полетиште на Гудуричком врху. Капацитет садашњег полетишта је око 40 пилота“, каже Жељко Овука, главни организатор такмичења. Иначе, у Вршцу тренутно раде три параглајдинг школе.

            Овог викенда полетања су планирана са Вршачке куле и Ђаковог врха, у зависности од правца ветра. Подсећамо да је Вршац 2014. године био домаћин Европског првенства у дисциплини прецизно слетање параглајдером, а да је са полетишта са Вршачке куле 2008. године постигнут још увек актуелан државни рекорд када је Жељко Овука прелетео 198 км на релацији Вршац-Ниш. Репрезентације Србије у обе параглајдинг дисциплине ће учествовати на овом такмичењу, а подсећамо да је репрезентација Србије иначе европски шампион и светски вицешампион у прецизном слетању параглајдером.

            „Овогодишњи велики одзив пилота са разних страна света је резултат дугогодишње добре организације и велике посвећености развоју параглајдинга у нашој средини. У протеклом периоду много смо радили на међународној промоцији Србије и Вршца као врхунске параглајдинг дестинације. Наши резултати на светској сцени су такође допринели да се пронесе глас о добрим летачким дестинацијама у Србији“, каже Горан Ђурковић, члан репрезентације и носилац сребрне медаље са управо завршеног Европског првенства у прецизном слетању параглајдером.

fer play2014