fbInstagram

АЕРОМИТИНГ У ЧАСТ 60 ГОДИНА

Proteklog vikenda u Smederevu je prikazana prava smotra srpskog vazduhoplovstva. U prisustvu velikog broja posetilaca i gostiju, i uz oko 50 letelica, Aeroklub Smederevo je obeležio 60. godišnjicu svog postojanja.

 

АЕРОМИТИНГ У ЧАСТ 60 ГОДИНА

 

Протеклог викенда у Смедереву је приказана права смотра српског ваздухопловства. У присуству великог броја посетилаца и гостију, и уз око 50 летелица, Аероклуб Смедерево је обележио 60. годишњицу свог постојања. 

 

У трочасовном летачком програму, присутни су имали прилике да виде падобранске скокове са 1200 метара и демонстрацију летења три ултралака авиона и три моторна змаја. Летело се и Цеснама 172, међу којима су биле и две Цесне Пилотске академије из Вршца, као и двомоторним „Беецхцрафт Qуеен Аир“-ом. Акробатско летење истакнутог пилота Миладина Стевановића – Цакана из Јагодине са авионом Злин 526Ф, представљало је најатрактивнији део програма за све присутне љубитеље неба и висина. 

 

Након летења, уследила је свечаност на којој су најбољим спортистима и заслужним појединцима додељена признања за развој ваздухопловног спорта. Награђени су Александар Цветковић – репрезентативац у падобранству, Драган Ђорђевић – пилотски инструктор и учитељ, Никола Павловић – за развој моторног летења, Драгољуб Спасић – најтрофејнији смедеревски пилот, Владимир Милосављевић – за посебна достигнућа у ваздухопловству и други. Постхумно је награђен и Љубиша Лукић, један од оснивача АК Смедерево. Специјално признање за допринос развоју ваздухопловног спорта у Србији добио је Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије. 

 

Спортски ентузијазисти АК Смедерево и председник Владан Цветковић су, обележавањем 60. годишњице свог клуба, показали да се будућност ваздухопловства у Србији не може успешно остваривати без ослањања на богату традицију, знања и искуства свих наших претходника. 

 

АК Смедерево је основан 1952. године. Тада су у оквиру клуба установљене моделарска, једриличарска и падобранска секција. Спортски аеродром у време оснивања клуба није постојао, али је већ 1958. године добио свој простор, који се и данас користи.  

 

Аеромитинг је био прилика да АК Смедерево представи и нову летелицу у свом аеродромском хангару – ултралаки авион МXП-140, произведен у краљевачкој фабрици авиона „Аеро Еаст“. 

  

{vsig}AEROMITING_U_CAST_60_GODINA|tooltip=1{/vsig} 

 

 

 

 

 

Od 11. do 13. maja u Bugarskoj je održano četvrto kolo Svetskog kupa raketnih modelara, a prvo od početka godine na kome su učestvovali naši raketni modelari. Ovogodišnji start je vrlo obećavajući i ne ostavlja prostora za sumnju da će i ove godine biti ponovljen uspeh od prošle, kada su naši raketni modelari u okviru ovog takmičenja osvojili ukupno 40% medalja.

fer play2014