fbInstagram

БОРБА ЗА ДРЖАВНОГ ПРВАКА

7. августа почиње Државно првенству у ваздухопловном једриличарству у којем ће се за титулу најбољег надметати девет екипа у летовима од преко 100 км без мотора.

12312604306 924066bf79 o

  Од 7. до 14. августа на спортском аеродрому „Велики Радинци“ у Сремској Митровици одржава се Државно првенство у ваздухопловном једриличарству, на којем ће учестовати девет екипа из Србије, а своје присуство потврдиле су и екипе из Босне и Херцеговине и Словеније. Такмичари ће летети у правцу Бачког Петровца, Сомбора, Кикинде, а њихов задатак се састоји у томе да се изврши прелет по страницама многоугла (троугао или нека сложенија форма), за најкраће могуће време, тако што се полетање и слетање обављају из исте тачке         

            „Током такмичарског лета пилот процењује оптималну путању и брзину лета, зависно од временских услова на правцу задатка руте. Обично је раздаљина коју треба прелетети у опсегу 150 до 250 километара. На такмичару је да изабере најповољнији тренутак за полазак на руту, искористити термичке стубове, облетети задате тачке, врати се назад и све то за најкраће могуће време. У добрим термичким условима и са добром једрилицом лети се просечном брзином од око 100 km/h. Обично завршавање задатака траје два до три сата“, објашњава Драган Јевтић, директор шампионата који организује аероклуб „Сремска Митровица“.

            Свечано отварање такмичења планирано је за 7. август у 17 часова, док ће проглашење најбољих једиличара бити одржано 14. августа на аеродрому у Сремској Митровици.

fer play2014