fbInstagram

Најбољи спортисти ваздухопловци у 2022.години

rsz dul9363

ЗЛАТНИ ОРЛОВИ ЗА БОЈАНА ГОСТОЈИЋА И ДРАГАНА ПОПОВА

Ваздухопловни моделар Бојан Гостојић из Аеро клуба „Зрењанин“ и пилот параглајдера Драган Попов из Спортског параглајдинг клуба „Беркут“ из Вршца, проглашени су за најбоље спортисте Ваздухопловног савеза Србије за 2022.годину. Они су се резултатима постигнутим у 2022.години изборили за најбоље у својим спортовима – ваздухопловном моделарству и параглајдингу, а затим су били најуспешнији у оквиру летачких и нелетачких грана ваздухопловних спортова.

Двадесетчетворогодишњи Бојан Гостојић, ваздухопловни моделар из Аеро клуба „Зрењанин“, постигао је у протеклој години изузетан резултат за српски спорт, освојивши титулу европског првака у ваздухопловном моделарству у категорији Ф1Б (слободнолетећи модели) од 69 такмичара из чак 24 државе, на Европском првенству одржаном у Прилепу (Северној Македонији) од 16. до 20. августа. Овај резултат га је довео до освајања највишег ваздухопловног признања – статуе „златни орао“. За младог Бојана ово није први „златни орао“ у спортској каријери, јер је ову награду већ једном освојио 2017.године са својих 18 година, када је постао европски јуниорски првак и светски првак екипно са сениорском екипом. Сада са два „златна орла“ у својих 24 године, може се рећи да је на путу да још много пута достигне спортске максимуме у годинама које су пред њим.

За Драгана Попова из Спортског параглајдинг клуба „Беркут“ из Вршца, 2022. година је била резултатски круна његове досадашње двадесеттрогодишње параглајдинг каријере у дисциплини прецизно слетање параглајдером. У светском купу, након одржаних пет такмичења и од 187 пилота, у генералном пласману је био најбољи са освојеним првим местом. На европском првенству је са репрезентацијом екипно освојио титулу првака Европе, а појединачно од 91 такмичара заузео шесто место. У октобру месецу 2022. године се први пут у својој каријери нашао на првом месту светске ранг листе. На крају, као награда за постигнућа у 2022. години дошао је и „златни орао“.

Поред највишег ваздухопловног признања – статуа „Златни орао“ за двојицу најбољих спортиста, проглашени су и најбољи спортисти у оквиру сваког ваздухопловног спорта.

У ваздухопловном једриличарству најбољи спортиста у 2022.години је Зоран Френц из АК «Иван Сарић» Суботица, који је учествовао на светском првенству у једриличарству у Мађарској и достојно представљао Србију, постигавши одличне резултате. Зоран је вишеструки државни првак и репрезентативац Србије.

У падобранству титула најуспешнијег спортисте у 2022.години иде у руке Драшку Лајићу из ПК «Архистратиг» из Београда, који је освојио титулу државног првака у падобранству прошле године.

Најбољи пилот опште авијације у 2022.години је Александар Унчанин из АК «Трстеник». Александар је прошлогодишњи државни првак у дисциплини рели летење, вицешампион у дисциплини прецизно летење, а са сваког такмичења ревијалног и меморијалног карактера у општој авијацији враћао се са освојеним медаљама појединачно, а и екипно као члан трстеничког клуба.

У ултралаком летењу најуспешнији спортиста у 2022.години је Дејан Беда из Аеро клуба «Ћуприја», који је освојио прво место на државном првенству у ултралаком летењу и у категорији авион и у категорији моторни змај.

Најбољи спортиста у параглајдингу је Драган Попов из Спортског параглајдинг клуба «Беркут» из Вршца. Драган је у 2022.години био победник светског купа, екипно првак Европе и шестопласирани појединачно од 91 такмичара, а у 2022.години се нашао и на првом месту ФАИ светске ранг листе.

Најбољи спортиста у сениорској категорији у ваздухопловном моделарству је Бојан Гостојић из Аероклуба «Зрењанин». Бојан је прошле године постигао изузетан успех за српски спорт и постао првак Европе у ваздухопловно моделарској класи Ф1Б, од 69 такмичара из чак 24 државе.

У јуниорској категорији у ваздухопловном моделарству најбољи је Видак Веселиновић из АК «Трстеник». Видак је у 2022.години заузео треће место у светском купу у ваздухопловном моделарству у класи Ф1Б, Једини је јуниор који се такмичи у овој категорији у Србији, а на домаћим такмичењима, као и међународним, учествује и у другим моделарским категоријама. Свестран и перспективан млади моделар, који знања стиче од свог деде, ветерана моделарства у Србији Слободана Милића.

У сениорској категорији у ракетном моделарству најбољи спортиста је Михаило Петровић из Аеро клуба «Фрањо Клуз» из Земуна. Миахило је у 2022.години освојио прво место на државном првенству, прво место у сениорском купу Србије, високе позиције појединачно на европском првенству у ракетном моделарству у више класа, а на светској ранг листи заузима осмо место.

Међу јуниорима у ракетном моделарству најбољи у 2022.години је Стефан Радашин из АК «Ада». Прошле године се попео на трон Европе и постао јуниорски европски првак, а такође и на домаћем терену је постао државни првак.

Поред плакета „Златни орао“ за најбоље спортисте у просторијама Ваздухопловног савеза Србије данас су додељене и медаље рекорда за државне рекорде постигнуте у 2022.години.

Током прошле године у ваздухопловству су забележени нови државни рекорди у параглајдингу и то три пилота у дисциплини прелет и једног пилота у дисциплини прецизно слетање.

Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба Ер037 из Крушевца 18.јуна је са почетне позиције у месту Горњи брег код Сенте прелетео до места Разбојна у близини Бруса на падинама Копаоника. Том приликом је постигао три државна рекорда. Истог дана, и са исте позиције је полетео Марко Милутиновић из Спортског клуба Флајфит из Београда и слетео у Брусу, постигавши такође три државна рекорда. Марков колега из клуба, Срђан Ристановић, такође је полетео 18.јуна из Сенте, а крајња позиција до које је стигао је била место Горњи Степош код Крушевца. И Срђан је постигао три државна рекорда.

У дисциплини прецизно слетање, приликом учешћа на Светском купу 23.октобра у Алањи у Турској, Милош Тимотић из АК Јат Београд је забележио два нова државна рекорда: Резултат после 3 узастопне серије прецизних слетања од једног центиметра, и резултат после 4 узастопне серије од три центиметра.

Поред најбољих спортских резултата ваздухопловаца, додељена су и признања најзаслужнијим појединцима и организацијама који се баве ваздухопловством и који својим радом доприносе развоју и напретку ваздухопловног спорта. Златна плакета Ваздухопловног савеза Србије припала је Александру Стојановићу из Ниша за 75 година активног чланства у Ваздухопловном савезу Србије, као и за велики допринос развоју аеромоделарства; Светлани Симић из АК „Наша крила“ Параћин, за допринос развоју ваздухопловног спорта; Невенки Личини Maјц, за изузетан допринос ваздухопловном спорту; Хеликоптерском сервису Републике Српске, за допринос у организацији такмичења на регионалном нивоу.

Највише ваздухопловно спортско признање, статуа «Златни орао», за спортисту године у летачкој и нелетачкој грани ваздухопловног спорта, додељује се од 1957.године и представља круну каријере за сваког спортисту ваздухопловца.

 

fer play2014