fbInstagram

Слободан лет Горана Тодоровића Фаце у падобранском тунелу

6 2

Бивши припадник 63. падобранске бригаде Војске Србије падобранац Горан Тодоровић Фаца из Ниша наставио је да ниже падобранске, али пре свега животне подухвате, тако што је овог пута постао прва особа са инвалидитетом из Србије која је извела лет у падобранском тунелу.
Ову акцију, заједно са пријатељима и помоћницима Горан је извео на аеродрому Логатец у Словенији 21.октобра.
„С обзиром на то да сам лице са ивалидитетом, без контроле доњих екстремитета, на ноге и колена су ми ставили механичке наставке – штитнике са шипкама, фиксирајући неконтролисане покрете ногу. Са мном су у тунел ушла два искусна инструктора и пратили су ме и помагали визуелно и рукама, понављајући већ познате детаље којих је требало да се придржавам да би лет био успешан,“ објашњава Горан Тодоровић. „Осећај лета када ногама не додирујеш тло, бестежинско стање слободе, не упоређујеш са висином, већ дужином трајања. Свака секунда значи и падобрански тунел је права магија“.
Након ове авантуре, Горан је поносно уписао у своју падобранску књижицу 1020.скок и 240 секунди слободног пада/летења. Истиче да посебну захвалност дугује Урошу Пернику главном инструктору у падобранском тунелу, Јану Пернику и Неји Мрак, помоћним инструкторима, Звонку Момирском, Влади Краљевићу и Ирени Авбељ, петнаестоструком прваку света у падобранству.
Аеро (падобрански) тунел представља место својеврсне вежбе вештина контроле тела у слободном паду и предвиђен је за полазнике падобранског курса, али и искусне падобранце. Пре овог подухвата, Горан Тодоровић Фаца, који је од 2003. године везан за инвалидска колица и оштећеног слуха, скакао је у тандему са преко осам хиљада метара, извео пет падобранских скокова са шест хиљада метара у једном дану, тандем скок из балона, летео моторним змајем, освајао врхове, ронио... Списак је без краја, јер Горан увек изненади новом и невероватнијом активношћу.

 

15

2 1

Stoje Neje Mrak Vlada Kraljević Uroš i Jan Pernik. Čuče Velika Irena Avbelj Goran Todorović Faca i Zvonko Momirski

fer play2014