fbInstagram

ПАРАГЛАЈДИНГ ТРКЕ ИЗНАД ВОЈВОДИНЕ – ПОЧЕТАК СЕЗОНЕ

7dff3791 9070 4699 a47c 1db2f036bfce

Пилоти параглајдера који се такмиче у дисциплини прелет данас започињу овогодишњу трку за бодове и највише позиције на традиционалном такмичењу „Вршац опен“. У организацији Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда, на овом међународном такмичењу, које је уједно и 1.коло лиге Србије у дисциплини прелет, учествоваће око 50 пилота из Србије, Хрватске, Мађарске и Босне и Херцеговине.

Такмичари ће почевши од данас па до недеље 20.јуна, сваки дан уколико временски услови дозволе, летети по унапред тачно дефинисаним рутама од стране организатора и надлежних институција контроле летења и на тај начин испуњавати дневне задатке који ће им доносити бодове у генералном пласману. Полетања ће започињати на полетишту код Вршачке куле у Вршцу, а завршавати се на, тог дана задатом циљу, у неком другом месту у Војводини. Пилоти ће са собом имати уређаје за праћење, те ће бити могуће уживо пратити такмичење и ваздушне трке на небу изнад Војводине.

Дисциплина прелет, као и у другим ваздухопловним спортовима, за пилоте параглајдера представља прави изазов и спој вештина, знања и храбрости, стечених кроз године летења. Пилоти користећи само успоне ваздушних струјања, својим безмоторним летелицама остају више сати у ваздуху и прелете више десетина, па и стотина километара. Уз све то, на такмичењу испуњавају задатак летећи од јасно дефинисаних тачака у ваздуху, до циља, при том борећи се за вођство у трци, брзину, потребну висину и испуњавање других параметара од важности за бољи резултат.

На такмичењу „Вршац опен“ ће наступити најбољи пилоти параглајдера из Србије – чланови репрезентације, као и гости из окружења. Бранилац титуле прошлогодишњег победника је Жељко Овука из КСЛиБ „Арес“ из Београда, дугогодишњи организатор овог такмичења и ген.секретар Ваздухопловног савеза Србије.

Како је почела сезона за пилоте параглајдера у дисциплини прелет знаћемо по завршетку у недељу, а свакако знамо да их очекују динамична надметања ове године – од светског купа на Копаонику, преко међународног такмичења „Десант на Дрвар“, домаћих лигашких такмичења до светског првенства у Аргентини крајем године.

fer play2014