fbInstagram

НОВИ ДРЖАВНИ ПРВАЦИ У ВАЗДУХОПЛОВНОМ МОДЕЛАРСТВУ

11

У недељу 26.септембра на терену Арадац код Зрењанина, у непосредној организацији Аеро клуба „Зрењанин“ одржано је државно првенство ваздухопловних моделара у класама Ф1А (модели једрилица), Ф1Б (модели на погон гумом) и Ф1Ц (модели пењача). Ваздухопловни моделари из Србије су на највећем државном такмичењу у години у њиховом спорту показали ко је најспремнији и ко је припремио најбољи модел за такмичење.

У класи Ф1А од укупно девет такмичара и након пет регуларних турнуса и максималних резултата у трајању лета модела, издвојила су се три такмичара, а победник је одређен у финалним додатним летовима. У финалу најбољи је био Славко Савић из АК „Нова Пазова“, који је постао државни првак у овој класи. Друго место је освојио Мића Тица из АК „Винг“ из Београда, а треће место Андрија Пешић из АК „Трстеник“.

Државни првак у класи Ф1Б постао је Бојан Гостојић из зрењанинског клуба, који је извојевао победу у додатном финалном одмеравању снага са другопласираним Божом Грубићем из АК „Нова Пазова“. Треће место је освојио Светозар Гостојић, такође из АК „Зрењанин“. Наступило је шест такмичара.

Класа Ф1Ц је окупила седам такмичара, а као најуспешнији се показао Милан Павлов из АК „Утва“ из Панчева, који је освојио прво место и титулу државног првака. Друго место је освојио Стеван Јановић из АК „Сомбор“, а треће место Жива Ковачки из АК „Зрењанин“.

Државном првенству је претходило на истом месту дан раније такмичење „Пан куп“, 2.коло лиге Србије у овим класама. Најбољи на овом такмичењу су били у класи Ф1А: 1.Мића Тица из АК „Винг“ Београд, 2.Милош Борђошки из АК „Зрењанин“, 3.Радоје Благојевић из АК „Војка“, у класи Ф1Б: 1.Божо Грубић из АК „Нова Пазова“, 2.Светозар Гостојић из АК „Зрењанин“, 3.Видак Веселиновић из АК „Трстеник“, и у класи Ф1Ц: 1.Жива Ковачки из АК „Зрењанин“, 2.Драган Лакић из АК „Винг“ Београд, 3.Милан Павлов из АК „Утва“ Панчево.

У овим моделарским класама, такмичаре очекују још два кола лиге, након којих ће се знати победници лиге Србије у ваздухопловном моделарству за 2021. годину.

fer play2014