fbInstagram

НЕБО ИЗНАД ДРВАРА ОБОЈЕНО ПАРАГЛАЈДИНГОМ

1

У спортској атмосфери, добром дружењу и одличном гостопримству место Дрвар у западном делу Федерације БиХ, је протеклог викенда (13.-15.август) окупио 50 пилота параглајдера из региона – Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије, који су се такмичили у оквиру међународног параглајдинг такмичења „Десант на Дрвар“. Ово је била права радост за грађане Дрвара да после дугог временског периода, поново имају овакав скуп у свом месту, што ће уз исту или сличну организацију сигурно постати уобичајено у наредним годинама. Такмичење је одржано уз непосредну организацију локалног Параглајдинг клуба „Дрвар“ и Ваздухопловног савеза Србије, а подржано је од стране Општине Дрвар и Министарства омладине и спорта Републике Србије.

На такмичењу су у сва три дана одржана три такмичарска задатка прелета, које су пилоти успешно савладали. Трке пилота и полетања су започињала сваког дана изнад Дрвара, а завршавале се на циљу – голу који је био пред пилотима након извршеног задатка у оклонини Гламоча, или Босанске Крупе и Бихаћа. Пилоти су у сва три дана имали задатке у укупном прелету од преко 200 километара, а по дану просечно 60 – 70 километара.

У укупном генералном пласману, прво место је освојио пилот из Хрватске Антун Ловрец. Другу позицију је заузео пилот из Словеније Јоже Молек, а треће место пилот из Србије Марко Милутиновић. Трећепласирани Марко Милутиновић је извојевао треће место са малом бодовном разликом у односу на четвртопласираног колегу из Србије Предрага Дудића. У женској конкуренцији најбоља је била Тијана Кручичан из Србије, испред представница Хрватске. Тимски најбољи резултат су остварили пилоти Спортског клуба „ФлајФит“ из Београда – Марко Милутиновић, Срђан Ристановић и Младен Николић. Друго место је освојила екипа „Лет“ из Хрватске у саставу Антун Ловрец и Марио Трговец, а треће место пилоти из српског Параглајдинг клуба „Бели орлови“ из Пожаревца – Иван Зорнић, Милан Стевић, Урош Маслак, Драган Симовић, Драган Стевић и Мирослав Марјановић.

У „адреналин“ класи најбољи је био пилот из БиХ Бранимир Мандић, друго место је освојио Давор Кунст и треће Иван Барњак, обојица из Хрватске. У „спорт“ класи прво и друго место су освојили хрватски пилоти Давор Кунст и Иван Барњак, а треће место Јован Јовановић из Србије из Параглајдинг клуба „Цирус“ Златибор. У „фан“ класи најбољи је био Љубиша Станковић из АК „Кумулус“ Нови Сад“. Друго место је освојио Мирослав Марјановић из ПК „Бели орлови“ Пожаревац“ и треће место Иња Спорер из Хрватске.

Такмичење је уједно било и државно првенство Босне и Херцеговине у параглајдингу у дисциплини прелет, па је нови државни првак БиХ постао Мирвад Зенуни, друго место је освојио Бранимир Мандић и треће место Бојан Томић.

Главни организатори такмичења су били Марко Зарач из Параглајдинг клуба „Дрвар“ и Жељко Овука, генерални секретар ВСС. Посету и подршку су пружили и начелница Општине Дрвар Душица Рунић, министри унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драган Лукач и Александар Вулин, који су кроз сарадњу коју је држава пружила препознали значај оваквих регионалних спортских манифестација и заједничким снагама, са свим пилотима који су прешли километре и дошли на ово такмичење, показали да нема препрека за позитивна дела и догађаје.

fer play2014