fbInstagram

КОПАОНИК ОКУПЉА НАЈБОЉЕ СВЕТСКЕ ПИЛОТЕ ПАРАГЛАЈДЕРА

Paragliding Kopaonik1 043 MS 6038

Светски куп у параглајдингу у дисциплини прелет, као једно од највећих и најквалитетнијих такмичења у овом спорту, ове године ће се одржати у Србији на планини Копаоник. Од 10. до 17.јула изнад обронака Копаоника бележиће што дуже прелете око 100 пилота из 27 држава света. Организатор такмичења је Међународна параглајдинг aсоцијација светског купа и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и Општине Рашке.

Овај терен је одувек привлачио пажњу светских пилота параглајдера, као место које одликује изузетна природа, али исто тако тешки и непредвидиви услови за летење, који су прави изазов за врхунске пилоте и прилика да покажу своје изванредне летачке способности. Копаоник је био домаћин у протеклим годинама великим такмичењима – Светским куповима и Европским првенствима, као и другим међународним такмичењима. Може се рећи да су сви ти догађаји учинили организаторе из Србије врло успешним, а пилоте света упознали са овим делом Србије. У оквиру предстојећег Светског купа пилоти ће са својим безмоторним летелицама и само уз помоћ ваздушних струјања и погодне термике извршавати свакодневно постављене такмичарске задатке, који се састоје како од прецизног летења по унапред задатим ваздушним тачкама, тако и брзине летења, постигнуте висине, преузимања вођства у читавој трци или у одређеној групи пилота, и на крају од дужине изведеног прелета. Циљ је долазак до крајње тачке или такозваног гола, који ће се налазити у различитим местима у окружењу Копаоника. Пилоти ће летети изнад Јошаничке Бање, Бруса, Рашке, Сјенице, Новог Пазара, Крушевца, Трстеника, па све јужније до Житорађе. Полетишта ће бити нека од копаоничких параглајдинг терена – Јадовник, Кокоровац или Одвраћеница на планини Голији.

Према програму такмичења, у суботу 10.јула је регистрација такмичара, отварање такмичења и безбедносни састанци. Такмичарски дани почињу од недеље 11.јула и трајаће до суботе 17.јула. У суботу 17.јула ће бити проглашени победници овог кола светског купа. На такмичењу ће наступити бројни познати светски пилоти параглајдера, тренутно првопласирани на свету Хонорин Хамард из Француске, а ове године ће наступити приличан број пилота рођених 90их година, па ће такмичење бити спој младости и искуства. Најбројнији ће бити пилоти из Француске, као најбоље рангиране нације у параглајдингу на светској ранг листи. Светски куп је индивидуално такмичење и борба за најуспешнијег појединца, и у мушкој и женској категорији. Из Србије ће на такмичењу учествовати пилоти Владимир Бачанин, Срђан Ристановић, Марко Милутиновић, Милан Стевић, Борис Павличевић и Жељко Овука.

Светски куп на Копаонику се одржава пред предстојеће суперфинале Светског купа, које ће се од 7. до 18. августа одржати у Швајцарској. То је мотив пилотима да у Србији постигну што боље резултате, а уједно прилика свим љубитељима ваздухопловства и параглајдинга да на свом терену виде летење најбољих на свету у овом спорту. Сви они чије крајеве не буду надлетали пилоти, моћи ће да прате такмичење уживо путем својих телефона или компјутера путем линка: http://live.pwca.org. Резултати такмичења ће бити доступни на следећој страни: https://pwca.org/events/2021-world-cup-serbia-2021-kopaonik/results?#content.

fer play2014