fbInstagram

ЖЕЉКО ОВУКА ДОБИТНИК ФАИ СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ

53287073150 293e84b6a2 o

На церемонији доделе награда Светске ваздухопловне федерације (ФАИ) у среду 25.октобра у Дејтону у Сједињеним Америчким Државама, генералном секретару Ваздухопловног савеза Србије Жељку Овуки, додељено је високо признање кровне светске ваздухопловне организације – ФАИ сребрна медаља.
Ова награда је предвиђена за особе које обављајући руководеће функције и дужности на националном нивоу, показују изузетну моћ руковођења и рада за добробит целе међународне заједнице ваздухопловних спортова. Такође, за ово признање је потребно да поред ангажовања унутар свог националног савеза, награђени буде ангажован и у органима управљања Светске ваздухопловне федерације.
Жељко Овука је препознат од стране ФАИ као неко ко испуњава наведени услов, обављајући функцију генералног секретара ВСС 15 година и функцију делегата из Србије у ФАИ комисији за параглајдинг (ЦИВЛ), у оквиру које је тренутно на позицији потпредседника, а у претходним годинама на позицији финансијског секретара. Више од 20 година је пилот параглајдера и такмичар, који је постигао бројне државне рекорде, био државни првак, као и члан репрезентације Србије у овом спорту. Такође је организовао бројна међународна велика такмичења у Србији – европска првенства, светске купове, предевропска првенства, као и ФАИ генералну конференцију у Србији, а учествовао и на такмичењима прве категорије широм света у руководству такмичења, као представник ФАИ.
Признање је Жељку Овуки уручио председник ФАИ Дејвид Монкс на ФАИ генералној конференцији у Дејтону, најпрестижнијем догађају у свету ваздухопловних спортова, које окупља делегате из целог света који представљају организације чланице ФАИ. Генерална конференција се одржава од 25. до 28.октобра и домаћин је Национална аеронаутичка асоцијација САД. Поред Жељка Овуке, добитници признања из Србије су пилот и помоћник директора ДЦВ РС Александар Годић (Пол Тисандје Диплома) и Аеро клуб „Трстеник“ (ФАИ почасна групна диплома).

53285761057 e7a7df12e4 o

53287111195 e282c4dd00 o

fer play2014