fbInstagram

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО - ПРЕКО 100 ТОПЛОВАЗДУШНИХ БАЛОНА У ВАЗДУХУ

4

Наш северни сусед Мађарска је домаћини овогодишњег 22. по реду ФАИ Европског првенства за топловаздушне балоне, које се одржава у Сегедину од 12. до 18. септембра.

Овај најстарији и један од најатрактивнијих ваздухопловних спортова, окупио је бројне заљубљенике у балоне, њих преко 100 у ревијалном делу из 23 европске државе, од којих је преко 80 такмичара, који се боре за најбоље у Европи.

На овом највећем овогодишњем европском такмичењу у балонарству имамо и представника из Србије – познатог балонара Срђана Срдића из БК „Дамбос“ из Београда, који учествује као део балонарске посаде комбинованог тима са колегама из Словеније. Они се за сада одлично боре, а ко ће бити најуспешнији балонари Европе знаће се у суботу 18. септембра када је планирано проглашење победника.

Иначе, Сегедин је познато „ваздухопловно“ место, и као град који има највећи просечан број сунчаних дана годишње у Мађарској (преко 2000 сати годишње), постао је место сусрета ваздухопловаца у оквиру бројних међународних аеромитинга, организованих на овом месту. Такође је изузетно познат по балонарству, а забележено је да је први топловаздушни балон у Мађарској полетео пре више од 200 година.

fer play2014