fbInstagram

ЛЕТАЧКИ ДАН У ЋУПРИЈИ И ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО У УЛТРАЛАКОМ ЛЕТЕЊУ

375913289 775295361270894 4227842605562283496 n

У српској спортској авијацији постала је традиција да један августовски или септембарски дан буде у знаку ултралаке авијације на ћупријском спортском аеродрому и у организацији породице Стојковић и Аеро клуба „Ћуприја“, који су моторни погон ове ваздухопловне гране. Уз њихов рад, залагање и преданост, а уз подршку Општине Ћуприје, Спортског савеза Ћуприје, Туристичке организације Ћуприје, Ваздухопловног савеза Србије и других институција и пријатеља, и ове године 2. септембра, аеродром у Добричеву код Ћуприје је био место окупљања свих љубитеља висина, где је одржан летачки дан и државно првенство у ултралаком летењу.
Организатори су још једном подигли стандарде, када је у питању организација скупова у ултра лаком летењу, као и самих дружење ваздухопловаца. Aеро клуб “Ћуприја”, његов оснивач Горан Стојковић и син Милош, обојица пилоти, са својим пријатељима, из године у годину одушевљавају поклонике авиона, змајева и других летилица из читаве Србије. Традиционално гости долазе пре свега из групације ултралаких летилица, али је стајанка аеродрома Ћуприја била домаћин и генералне авијације, као и драгих пријатеља, честих гостију аеродрома у Добричеву - два ЕРБАСА Х145м Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова Републике Србије .
„Морамо похвалити учешће Министарства одбране као и Министарства полиције, који су у складу са својим обавезама, имали слуха да помогну једну овакву манифестацију, пре свега на радост најмлађих посетилаца, али и младих који желе себе да виде за командама ових летећих птица. Заиста лепа промоција ваздухопловних традиција на овим просторима. Није лако, али континуираним и преданим радом желимо да дамо пример другима да је организација оваквих скупова могућа и потребна,“ рекао је Горан Стојковић, први човек Аеро клуба “Ћуприја”. „Драго ми је да смо и овог пута испунили очекивања публике и гостију. Према њиховим речима, Аеро клуб Ћуприја, из године у годину подриже стандарде, када је у питању организација и аеро митинга и Државног првенства у ултра лаком летењу .“
Међу гостима летачког дана је био и државни секретар у Министарству туризма и омладине Војин Вучићевић, и сам страствени спортски пилот. Стојковић и Вучићевић су на истом задатку – популаризација ултра лаког летења и аеро спрота уопште. Министарство подржава овакве скупове и државни секретар Вучићевић се нада да ће их бити у Србији још.
Сам догађај је био подењен у два дела – у преподневном делу је било представљање за публику преко 30 летилица на стајанци аеродрома у Ћуприји, као и приказ летних карактеристика појединих летилица у ваздуху. Другог дела веома динамичног дана је одржано Државно првенство у ултра лаком летењу за пилоте авиона и моторних змајева. Рекордан одазив екипа ултралаких ваздухоплова је обележио ово такмичење, па је учествовало 22 такмичара из четири клуба – домаћина АК „Ћуприја“, АК „Јагодина“, АК „Лесковац“ и АК „Ваздухопловци Ниша“. Треба напоменути, по први пут у последњим годинама, на ДП у УЛЛ учествовала је и једна дама вођа ваздухоплова Таре Рајић-Блануша из АК „Ћуприја“.

У категорији надметања у ултра-лаким авионима резултати су следећи:

  • Вујошевић/Ђорђевић, АК Ћуприја
  • Тара Рајић-Блануша/Стојковић, АК Ћуприја
  • Станојев/Димитријевић, АК Ћуприја

У категорији моторних змајева резултати су следећи:

    • Сабљић/Војиновић , АК Јагодина
    • Вујошевић/Ђорђевић, АК Ћуприја
    • Цакић/Милошевић, АК Лесковац

 

fer play2014