fbInstagram

БОЖО ГРУБИЋ СВЕТСКИ ПРВАК

Božo Grubić SP Francuska

Репрезентативац Србије Божо Грубић из Аеро клуба „Нова Пазова“ је од јуче 16. августа на трону света, са освојеном титулом светског првака у ваздухопловном моделарству у категорији Ф1Б (слободнолетећи модели на погон гумом). Овај велики успех је постигао на Светском првенству у ваздухопловном моделарству, које се одржава у Француској у месту Монконтур де Поиту од 11. до 20. августа 2023. године, од укупно 109 такмичара из 38 држава света.

Божо Грубић је са својим такмичарским моделом остварио максималне резултате у седам такмичарских серија летења, у којима се мери дужина трајања лета модела. Од 109 такмичара, након регуларних седам серија, чак 50 је имало максималне резултате, па је уследило финале, како би се издвојио најбољи. Већ у првом финалном лету Божо Грубић је био најбољи и једини од 50 такмичара имао максимално трајање лета модела од чак осам минута. Тиме је донео Србији златну светску медаљу, а и са својих 70 година постигао и круну своју дугогодишње каријере, испуњене непрекидним радом, учењем и залагањем у ваздухопловном моделарству.  За врхунски резултат у овој категорији, који је управо постигао, неопходно је велико техничко знање у изради модела, тренинг и припрема за такмичење, као и тимска подршка, које је Божо Грубић стицао у годинама које су иза њега и који су донели најбољи могући исход.

Катгеорија Ф1Б је дисциплина у оквиру ваздухопловног моделарства, која припада слободнолетећим моделима. Такмичар припрема модел за полетање намотавањем гумене траке тежине 30 грама која окреће елису модела и подиже га на висину од 50 до 80 метара, након чега модел наставља слободан лет. Модел лети слободно на великој површини, без икаквог утицаја са стране, а за то време судије мере време лета модела, са унапред постављеним максималним временима лета које модел мора да постигне да би имао валидно и успешно постигнуту једну серију лета. На такмичењима се мери време лета у седам стартова, након чега следе финални летови за победника.

 

Božo Grubić SP Francuska 2

fer play2014