fbInstagram

БАЛКАНСКИ СКОК ПРИЈАТЕЉСТВА 2021

DSC 0598

Традиционална међународна падобранска манифестација „Балкански скок пријатељства“ и ове године ће окупити активне и падобранце ветеране из Србије и региона на спортском аеродрому „Лисичји Јарак“ код Београда. Падобранци и сви љубитељи ваздухопловства ће се дружити од 7. до 12. августа на добро познатом ваздухопловном месту код Београда, а током викенда ће бити организовано и падобранско такмичење у скоку на циљ. Организатор догађаја је Ваздухопловни савез Србије у сарадњи са Падобранским клубом ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“ и уз подршку Министарства омладине и спорта и Министарства одбране Републикe Србије.

Овом приликом ће организатор угостити падобранце из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Аустрије, Бугарске, Немачке, Грчке, Мађарске, Швајцарске и Републике Српске. Пред учесницима ће бити стандардан падобрански програм – самостални и тандем падобрански скокови, а за ветеране је предвиђено такозвано „освежавање“ и обнова падобранских знања и вештина.

У петак 10. септембра ће почети и такмичарски део манифестације, у скоковима на циљ са 1000 метара. Такмичење ће се наставити и у суботу 11. септембра, када ће у вечерњим часовима бити проглашени победници. Падобрански скокови ће се изводити из војног авиона „Антонов – АН 2“, чијим ангажовањем је Министарство одбране подржало ову манифестацију.

Званично отварање ће бити уприличено у петак 10. септембра у 13 часова, када ће се учесницима обратити званичници из институција које подржавају „Балкански скок пријатељства“ традиционално годинама од када се одржава.

Овим окупљањем падобранци из Србије, заједно са својим колегама из других држава, чувају традицију манифестације „Балкански скок пријатељства“, која је покренута 1993. године, у сарадњи Грчке уније резервних падобранаца и 63. Падобранске бригаде из Србије. Поред падобранских скокова, дружења, размена знања и искустава, ови ваздухопловци тиме штите од заборава историју и догађаје који су иза њих, истовремено дружећи се са свим заинтересованим посетиоцима који дођу на спортски аеродром Лисичји Јарак код Београда, да се упознају са извођењем падобранских скокова и другим падобранским активностима.

fer play2014