fbInstagram

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА ПРВОГ СРПСКОГ ПИЛОТА МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА

Влакча

Традиционално сваке године почетком јуна месеца ваздухопловна удружења се окупе у шумадијском селу Влакча, месту рођења пилота Михаила Петровића, како би одали почаст и сачували од заборава сећање на првог пилота Србије. Организатор овог окупљања, које је симболично везано за датум рођења Михаила Петровића – 14. јун 1884. године, је Завичајно удружење „Михаило Птеровић“ из Влакче.

Обележавању годишњице је присуствовао председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић у суботу 11. јуна у Влакчи. Окупљање традиционално почиње код сеоске основне школе, одакле се иде до родне куће пилота Михаила Петровића, где се полажу венци поред спомен плоче у част овог великана ваздухопловства.

Михаило Петровић рођен је 14. јуна 1884. године у селу Влакча, срцу шумадије и Србије.  Почетком 1912. године на конкурсу за пилоте, Михаило Петровић је изабран међу првих шест питомаца и одлази у Француску маја 1912. године у пилотску школу. После двадесетак дана обуке Михајло Петровић је извршио самосталан лет, први међу српским пилотима. Крајем јуна Петровић је испунио услове, тако да је 22. и 23. јула положио испит за дозволу пилота. Он је први српски пилот са дипломом (ФАИ број 979), а то звање је добио месец дана пре осталих српских питомаца. По повратку у земљу, почео је Први балкански рат, наредник Петровић је са осталим пилотима укључен у ратне припреме. Први је у Србији, 10. децембра 1912. године летео на једном од набављених авиона. Погинуо је извршавајући борбени задатак 20. марта 1913. године близу села Барбалуши код Скадра. Тако је први српски пилот постао и прва жртва српског војног ваздухопловства.

fer play2014