fbInstagram

АЛЕКСАНДАР ГОДИЋ И ДЕЈАН ЖАК НАЈУСПЕШНИЈИ ВАЗДУХОПЛОВЦИ У 2021. ГОДИНИ

Aleksandar Godic   najbolji pilot (1)

У четвртак, 24. фебруара, у просторијама Ваздухопловног савеза Србије у Београду, уручене су две највеће награде у ваздухопловству – статуе „Златни орао“ за најбоље спортисте у 2021. години за летачку и нелетачку грану ваздухопловног спорта.

Највише ваздухопловно спортско признање, статуа «Златни орао», за спортисту године у нелетачким дисциплинама ваздухопловног спорта, припала је Дејану Жаку из Аероклуба „Живица Митровић“ из Беле Цркве. Двадесеттрогодишњи Дејан Жак у 2021. години је постигнутим резултатом на Светском првенству у ракетном моделарству у Румунији, донео држави Србији бронзану медаљу, заузевши треће место на свету од 47 такмичара у ракетномоделарској класи S3A (ракете са падобраном). Ова бронзана медаља, као и резултати постигнути на домаћем терену – на државном првенству и у лиги Србије у ракетном моделарству, довели су га до титуле најбољег ракетног моделара, а затим и до најбољег спортисте у нелетачкој грани ваздухопловног спорта за 2021. годину.

У летачким дисциплинама ваздухопловног спорта, спортиста године је пилот Александар Годић из Аероклуба „Наша Крила“ Параћин. Име Александра Годића у спортском ваздухопловству и те како је познато годинама уназад, на различите начине учествовања у ваздухопловном животу. Посебно се истичу његови успеси у оквиру опште авијације, где бележи победе на државним првенствима у аерорелију и прецизном летењу, где је члан репрезентације Србије у овом ваздухопловном спорту и носилац признања најбољег спортисте у општој авијацији чак 20 пута. Ваздухопловство је и његова професија у Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије, где ради на позицији помоћника директора у Сектору за саобраћајну делатност, пловидбеност и ваздухопловно особље. У 2021. години Александар Годић је освојио „дуплу титулу“ поставши државни првак у обе дисциплине опште авијације, што га је довело до највећег ваздухопловног признања – статуе „Златни орао“, за најбољег спортисту ваздухопловца у години.

Статуа „Златни орао” најпрестижнија је награда коју један ваздухопловни спортиста може да освоји и додељује се за резултате постигнуте у претходној години. Статуу „Златни орао”, коју многи сматрају круном каријере, Ваздухопловни савез Србије (ВСС) додељује најбољим поклоницима неба и висина још од 1957. године. 

На свечаности проглашења спортисте године, Ваздухопловни савез Србије доделио је и признања плакете „Златни орао“ најбољим спортистима по дисциплинама ваздухопловног спорта. Најбољи пилот параглајдера у 2021. години је Дејан Валек из АК „Кумулус“ Нови Сад, најбољи ваздухопловни моделар сениор је Славко Савић из АК „Нова Пазова“, а најбољи ваздухопловни моделар јуниор Стефан Настасић из АК „Сомбор“. Најуспешнији ракетни моделар у 2021. години је Дејан Жак из АК „Живица Митровић“ из Беле Цркве, а ракетни моделар јуниор Младен Бунчић из АК „Нова Пазова“. У ултралаком летењу најуспешнији у сезони 2021. био је Владимир Стојловић из АК „Ћуприја“, а у општој авијацији Александар Годић из АК „Наша Крила“ Параћин. Најбољи падобранац у Србији у 2021. години је Радослав Кораћ из ПК „Архистратиг“ Београд, а ваздухопловни једриличар Слободан Ђуровић из АК „Трстеник“.

Поред најуспешнијих спортиста награђени су и освајачи државних рекорда. У 2021. години у ваздухопловном спорту је постигнуто укупно осам државних рекорда у ваздухопловној грани спорта – параглајдинг, од којих један рекорд у женској конкуренцији. Шест државних рекорда су постигли Марко Милутиновић из Спортског клуба „Даст девил“ из Београда и Жељко Овука из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда 26. јуна 2021. године у прелету параглајдером од Аеродрома Суботица до места Велико Лаоле. Рекорди који су постигнути: Прелет по правцу између две крајње тачке – 243,86 километара, Прелет по дистанци са једном окретном тачком - 254,56 км, Прелет по дистанци са максимум три окретне тачке - 261,79 км. Жељко Овука је постигао још један рекорд претходно 5. јуна 2021. године на ваздушној рути Вршац – Гај – Владимировац – Вршац, прелет по троуглу од 115 киломатара. Међу рекордере се у 2021. години уписала и једна дама – пилот параглајдера Тијана Кручичан из Аеро клуба „Јат“ из Београда, која је постигла рекорд у женској конкуренцији 8.маја, прелетевши од Вршца до Деспотовца 115,85 километара.

Годишњој свечаности Ваздухопловног савеза Србије и проглашењу најуспешнијих на основу резултата из 2021. године присуствовали су званичници ваздухопловних и спортских институција – представници Министарства омладине и спорта РС, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић, директорка ДЦВ РС Мирјана Чизмаров, директор СМАТСА-е Предраг Јовановић и други гости, који су својим присуством уједно увеличали велики јубилеј Ваздухопловног савеза Србије – 100 година постојања.

Уз добре резултате спортиста, иду и добри резултати спортских радника, клубова и институција, који својим радом доприносе развоју и очувању ваздухопловног спорта. Тако су овом приликом додељене захвалнице за помоћ и подршку у организацији и одржавању такмичења из календара такмичења ВСС: Амбасади Рeпублике Србије у Буенос Аиресу, Општини Бела Црква - председници Виолети Симић, РТВ Поморавље – Ћуприја, Аеродрому „Константин Велики“ Ниш - директору Душану Кнежевићу, Гомекс доо – Зрењанин, Хеликоптерској јединици МУП РС и Општини Параћин - председнику Владимиру Милићевићу.

Посебна признања за развој аеромоделарства су додељена ветеранима ракетног моделарства – Срђану Пелагићу, Радојици Катанићу и Николи Цвјетичанину, а признање за допринос развоју летачких спортова и падобранства добио је Павле Марковић из АК „Зрењанин“.

Златне плакете Ваздухопловног савеза Србије за лични допринос ваздухопловству додељене су: Мирку Кантару, начелнику одељења за развој и унапређење спорта у Министарству омладине и спорта РС, Душици Рунић, начелници Општине Дрвар, Олгици Лазић, начелници службе за ваздухопловне метеоролошке услуге у СМАТСА, Срђану Срдићу, спортисти, спортском раднику и инструктору балонарства и Завичајном удружењу Михајло Петровић из Влакче.

fer play2014