fbInstagram

ЗДРУЖЕНИ БАЊАЛУЧКИ И СРПСКИ ПАДОБРАНЦИ

60967015 298185337734558 6120728816601006080 o

У викенду који је пред нама – 12. и 13. октобра, Бања Лука ће бити место које ће окупити најбоље падобранце Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине и из читавог региона. На спортском аеродрому Залужани ће се одржати седми меморијални куп „Пет звијезда“, а паралелно и по први пут на овом месту и 65. Падобранско првенство Србије у дисциплини скокови на циљ. Организатор и домаћин је Ваздухопловни клуб „Skydive“ из Бања Луке. Ова удружена организација је само след одличне повезаности која годинама уназад влада између Ваздухопловног савеза Србије и ваздухопловаца из Републике Српске.

На ова два такмичења се очекује учешће око 65 падобранаца, од чега ће се њих око 30 борити за државног првака Србије. Конкуренција у оквиру првенства Србије биће састављена од падобранаца из Аероклуба „Наша крила“ из Параћина, Падобранског клуба ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ из Београда и Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“. У оба дана такмичења активности на аеродрому почињу око девет часова ујутру и трају до предвечерњих часова и заласка сунца. Да све функционише беспрекорно водиће рачуна председник бањалучког клуба Раде Чајић и генерални секретар ВСС Жељко Овука, док ће државно првенство бити под контролом делегата Љубише Наумовића и председника жирија такмичења Ненада Кузмановића. Падобрански скокови ће се изводити из авиона Антонов-2 са висине од хиљаду метара, са приземљењем падобранаца што ближе циљу чији је центар пречника два центиметра. Победници ће бити најпрецизнији  појединац и екипа са најмањим укупним збиром резултата након завршених планираних осам серија скокова и допунских полуфиналних и финалних скокова.

Меморијални куп „Пет звијезда“ одржава се у част помена на страдање пет чланова Падобранског клуба „Бања Лука“ (Немања Гороња, наставник падобранства, Стефан Карановић, падобранац, ученици Никола Стевић и Срђан Косић, и пилот Ален Црналић) на аеродрому Залужани 20. маја 2012. године. Државно првенство Србије у падобранству има изузетно дугу традицију, те је ове године 65. по реду од првог које је одржано далеке 1949. године у Руми у Србији.

Позивамо све заинтересоване који су у прилици да посете спортски аеродром Залужани, да уживају у бањалучком гостопримству и да испрате бравуре спортских падобранаца и њихова умећа скокова на циљ.

 

fer play2014