fbInstagram

ВСС НА САЈМУ СПОРТА 2018.

2

Традиционално спортско годишње окупљање свих спортиста, спортских радника и љубитеља спорта одржано је од 23. до 25. новембра у Хали 1 Београдског сајма у организацији Спортског савеза Србије и под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије. На седмом по реду Сајму спорта, своје место је имао и Ваздухопловни савез Србије, са представљањем свих ваздухопловних спортова.

На штанду Ваздухопловног савеза Србије током три сајамска дана приказани су аеромоделарство, падобранство, ултралако летење, општа авијација, параглајдинг, ваздухопловно једриличарство и балонарство. Посетиоци су имали прилике да виде неке од ваздухопловних „реквизита“ и опреме – парамотор, падобран, ваздухопловне моделе, моделе ракета… Такође могле су се чути и информације „из прве руке“ од спортиста ваздухопловаца, а истовремено су презентовани и врхунски резултати наших спортиста и освојени трофеји ове године на европским и светским првенствима. „Посебно смо захвални младим спортистима који препознају значај оваквих манифестација и вредно раде на промоцији свог спорта и активирању и уласку нових спортиста у свет ваздухопловства. Током сајма спорта наш штанд су посетили млади спортисти падобранци, пилоти и једриличари из Аеро клуба „Иван Сарић“ из Суботице, Сремске Митровице, падобранци из АК „Наша крила“ Параћин, параглајдеристи из Новог Сада, Рашке, Београда, Вршца, Чачка, ваздухопловни и ракетни моделари из Зрењанина, Кикинде и Београда. Такође, својим знањима и искуствима, промоцију ваздухопловства су употпунили и спортски радници и активни и бивши такмичари – Мирослав Исаковић из Београда, Срђан Пелагић из Новог Сада, Светлана Симић из Параћина, Бојан Бургер из Суботице, Ника Адамов из Кикинде и многи други,“ истакао је генерални секретар ВСС Жељко Овука.

Под слоганом „пут успеха“, национални савези су упознали све посетиоце са преко 90 спортова, а на теренима је дата могућност свим заинтересованим да се опробају у различитим спортовима. Истовремено је у сва три дана организована и едукација кроз семинаре, предавања и панел дискусије. Овогодишњи сајам је свечано отворио Министар омладине и спорта Вања Удовичић, заједно са председником Спортског савеза Србије Давором Штефанеком и истакнутим фудбалером Дејаном Станковићем. „Налазимо се у години највећег успеха српског спорта, у години у којој смо оборили рекорде у броју освојених медаља на великим међународним такмичењима. На томе се нећемо зауставити, па је наш циљ да што више деце укључимо у систем спорта, да мотивишемо што више родитеља и грађана да се рекреирају и баве спортом, јер спорт је најбољи бренд наше земље,“ рекао је Министар омладине и спорта Вања Удовичић.

У петак 23. новембра је организован семинар Антидопинг агенције Републике Србије, олимпијска радионица Олимпијског комитета Србије, као и панел дискусија познатих садашњих и бивших спортиста. У суботу 24. новембра је одржан Национални семинар и током целодневних дискусија учесници су могли да сазнају више о спорту у војсци, спорту у медијима, пројектима у области спорта, законским одребама које се тичу спорта, пореским обавезама спортских удружења, матичним евиденцијама, примерима из праксе Агенције за привредне регистре. У недељу 25. новембра је одржана панел дискусија познатих селектора и тренера, као и дискусија на тему жене у спорту на руководећим позицијама, организована од стране Олимпијског комитета Србије.

fer play2014