fbInstagram

ВЛАДИМИР БАЧАНИН У СВЕТСКОМ ВРХУ

 DSC1076

Репрезентација Србије и пилот Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца забележили су на Светском првенству  у дисциплини прелет резултат какав не памти српски парагајдинг. Бачанин је у конкуренцији од 150 пилота из 48 светских држава освојио четвро место са само два бода заостатка за трећепласираним Хонорином Хамардом из Француске и са четири бода заостатка за другопласираним Глебом Сукотским из Русије. Светски првак је постао Јоаким Оберхаусер из Италије, док су три најуспешније репрезентације биле Италија, Француска и Јапан.

Овогодишње светско првенство, одржано од 5. до 18. августа у Крушеву у Македонији, обележило је одлично летење најуспешнијих светских пилота ове параглајдинг дисциплине, неизвесни резултати до самог краја и јака борба свих учесника. Србију су представљали Зоран Петровић из Параглајдинг клуба „Голија“ из Рашке, Владимир Бачанин из ПК „Аир037“ из Крушевца и Жељко Овука из КСЛ „Арес“ из Београда. Поред њих из Србије су учествовали Предраг Дудић из ПК „Голија“ Рашка као члан жирија такмичења, Марко Милутиновић из СК „ФлајФит“ из Београда и Борис Павлићевић из КСЛ „Арес“ из Београда, као сондажни пилоти и Бранко Узур као помоћник репрезентације.

Од самог почетка такмичења, Владимир Бачанин се одличним летењем издвојио као члан наше репрезентације који је својом спремношћу показао да је у самом врху и да може да парира пилотима из параглајдинг велесила као што су Италија, Француска, Швајцарска, Словенија… Услови за летење су били одлични, те је одржано укупно 10 такмичарских дана и исто толико такмичарских задатака. Најдужи такмичарски задатак је био прелет од 130 километара, а најкраћи прелет од 65 километара. Просечно време проведено у ваздуху свих 10 дана такмичења било је око четири сата, а просечно се летело око 90 километара.

„Утисци су невероватни и јако сам поносан што сам члан репрезентације Србије. Захваљујући Ваздухопловном савезу Србије који је урадио одличан посао и обезбедио нам професионалне и завидне услове на овом такмичењу, и резултати су добри, а посебно бих похвалио сваког члана тима на доприносу у представљању наше земље,“ поделио је Владимир своје прве импресије. Бачанин је претпоследњег дана такмичења био на другој позицији, а такмичење је завршио као четвртопласирани. „Сваки учесник светског првенства машта да се пласира у првих десет у генералном пласману, међутим када је био тренажни дан видео сам да имам могућности за нешто озбиљније. Био сам свестан да сам технички и психички спреман, да имам добру тактику и знајући да ће бити доста такмичарских дана, најбитније ми је било да будем стабилан, са просеком поена преко 950. Међутим, треба издржати јак темпо због свакодневног дугачког летења, треба држати концентрацију и физичку снагу због летења које је веома захтевно јер се сви боре за сваки поен. Константно летење у великој групи пилота и турбулентној термици црпи сву енергију, али у свему томе је драж ових наших трка. После девет задатака, био сам други у генералном пласману и испред мене је био последњи такмичарски дан. Свестан тога да ми тај један дан може донети подијум или пад и на тридесето место, дао сам свој максимум. На крају, срећа је пресудила и поредак је био такав какав јесте. Уз дозу горчине због изгубљеног подијума, али и поносан на постигнути резултат, рекао сам себи да нећу одустати док не освојим ФАИ медаљу. Нисам сигуран када ће то бити, али стремим ка томе и потрудићу се да будем још спремнији него што сам био овом приликом,“ закључује Владимир Бачанин. Репрезентација Србије наступила је на овом највећем међународном такмичењу уз велику подршку Министарства омлaдине и спорта Републике Србије, а на церемонији затварања светског првенства, од стране Стефана Малбоса, председника Комисије за параглајдинг Светске ваздухопловне федерације, генералном секретару Ваздухопловног савеза Србије и члану репрезентације Жељку Овуки, симболично је уручена застава Светске ваздухопловне федерације и организација Европског првенства следеће 2020. године у Нишу у Србији.

fer play2014