fbInstagram

ВАЗДУХОПЛОВНИ МОДЕЛАРИ ИЗ СРБИЈЕ НА АМЕРИЧКОМ КОНТИНЕНТУ

IMG 20191016 143905

Важан чинилац спортске среће недостајао је моделарима из Србије да се домогну победничког постоља, али појављивањем и учешћем на Светском првенству у ваздухопловном моделарству у класама Ф1А, Ф1Б и Ф1Ц у месту Лост Хилс у Калифорнији (САД), показали су да је Србија део светске моделарске заједнице и да јој то место и те како припада. Највеће овогодишње моделарско такмичење је одржано од 15. до 22. октобра у организацији америчке моделарске асоцијације, уз присуство 250 такмичара из 38 светских репрезентација са четири континента – Европе, Азије, Аустралије и Америке.

Репрезентацију Србије су представљали ваздухопловни моделари: Андрија Пешић из АК „Трстеник“, Славко Савић из АК „Нова Пазова“, Мића Тица из АК „Винг“ из Београда, Светозар Гостојић из АК „Зрењанин“, Бојан Гостојић из АК „Зрењанин“, Бранко Бјелић из АК „Винг“, Жива Ковачки из АК „Зрењанин“ и Драган Лакић из АК „Винг“.

У класи Ф1А од укупно 103 такмичара, 33 такмичара су након седам турнуса имали максималне резултате и пласирали се у такозвани флајоф, својеврсне финалне-допунске турнусе. Међу тих 33 такмичара био је и Мића Тица из Србије, који је на крају заузео 22. место. Најуспешнији у овој класи је био такмичар из Румуније Константин Бринзои, испред Душана Фрича из Чешке на другом месту и трећепласираног Кристиана Андриста из Швајцарске. Екипно су најуспешнији били Руси, Холанђани и Белоруси. У класи Ф1Б наши репрезентативци су имали мање среће, те је од укупно 97 такмичара, најбоље пласиран из Србије био Светозар Гостојић на 45. месту. Победник је био Михаел Риголт из Француске, док је друго место освојио Андреас Гај из Немачке и треће место Мариан Попеску из Румуније. Екипно најбоља је била репрезентација Израела, другопласирана Русија и трећепласирана Пољска. У класи Ф1Ц још један наш такмичар у „групи најбољих“. Од 57 такмичара 23 су се пласирала у „флајоф“ – финале и међу њима Бранко Бијелић. Он је у коначном поретку заузео 15. место. Победник је Тарон Малкасијан из домаће репрезентације, друго место је освојио Јури Шведенков из Канаде и треће место Николај Рекхин из Русије. У екипном пласману најуспешнији Литванија, Пољска и Сједињене Америчке Државе.

„Такмичење је било прилично напорно и у пустињским условима. Сами резултати показују тежину такмичења, с обзиром да није било ниједне екипе са максималним резултатима у класама Ф1А и Ф1Ц. Али памтићемо ово такмичење као једно ново значајно и велико искуство и подстрек за даље резултате и европско првенство следеће године. Организација је била одлична, праћена беспрекорним суђењем, што је за нас такмичаре врло важно,“ преноси утиске Мића Тица, репрезентативац у класи Ф1А.

Репрезентативцима Србије у ваздухопловном моделарству након овог „светског“ искуства предстоји следеће године „континентално“ у Европи, где ће као актуелни европски прваци бранити титулу на Европском првенству у Прилепу у Македонији 2020. године.

fer play2014