fbInstagram

ВАЗДУХОПЛОВНА ПРЕМИЈЕРА У ЋУПРИЈИ – АЕРОДРОМ, ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО И ПИЛОТИ УЛТРА ЛАКИХ ЛЕТЕЛИЦА

slika1

Након што је од средине јуна месеца ове године звнично регистрован  спортски аеродром у Ћуприји, под оперативним руковођењем Аеро клуба „Ћуприја“ и након што је дочекао прве ваздухоплове на својој територији, аеродром ће крајем августа бити стециште за најбоље пилоте ултралаких ваздухоплова који ће се окупити у оквиру Државног првенства. Први пут у историји Општине Ћуприја, у непосредној организацији Аеро клуба „Ћуприја“ и Ваздухопловног савеза Србије,  25. и 26. августа ће се одржати Државно првенство у навигацији и прецизном слетању ултралаких ваздухоплова.

Том приликом ће се такмичити више од 30 пилота из целе Србије у категоријама ултралаки авион, моторни змај и жирокоптер (ултралаки хеликоптер). Они ће заједно са својим посадама до титуле државног првака морати да савладају задатке у дисциплинама навигација и прецизно слетање, према правилима Међународне ваздухопловне федерације. Обе ове дисциплине захтевају изузетно велико искуство, утренираност и познавање ваздухоплова, па ће борба за најбољег међу најбољима бити врло неизвесна.

Актуелни државни прваци су Срђан Костић из Аеро клуба „Ћуприја“  - у категоријама авион и жирокоптер и Милан Марић из Аеро клуба „Смедерево“ – у категорији змај.

Љубитеље ваздухопловства на аеродрому у Ћуприји очекује слободан улаз и преко стотину полетања и слетања ултралаких летелица у ова два дана такмичења. Посебна атракција првог такмичарског дана (25.август, у времену од 10 до 12 часова) биће аеромитинг, који ће бити уприличен поводом отварања аеродрома Ћуприја, где ће посетиоци имати прилике да уживају у интересантном летачком програму и приказу најмодернијих летелица са којима српски аеро клубови располажу у овом тренутку.

Ово такмичење ће бити идеална прилика да се пилоти упознају са новим тереном, посетиоци и публика са умећем пилота, домаћин да презентује летачке садржаје на новом спортском аеродрому, а пре свега догађај после кога ћемо знати ко је најбољи ове године у држави у ултралаком летењу.

fer play2014