fbInstagram

ТРКА ДРОНОВА У ПАНЧЕВУ

61004150 452981762135249 7165293815362748416 n

У суботу 18. маја на спортском аеродрому Утва код Панчева, а у организацији Аероклуба „Утва“ и Спортског удружења „РЦ Дрон Србија“ одржано је ревијално такмичење у трци дроновима. Такмичари из клубова организатора и Спортског удружења „Арчибалд Рејсинг Тим“ из Београда, показали су карактеристике и перформансе својих спортских дронова. Најуспешнији у трци је био модел Александра Стојановића из клуба „Арчибалд Рејсинг Тим“, испред другопласираног Александра Ћопића и трећепласираног Николе Тубића, такође његових клупских колега.

Ова новоустановљена и најбрже растућа такмичарска аеромоделарска категорија Светске ваздухопловне федерације (ФАИ), окупила је и ентузијазисте из Србије, који већ увелико организују окупљања, размене искустава, техника, материјала и, у такмичарском духу, организују трке дронова. Под окриљем Ваздухопловног савеза Србије, у чланству су тренутно три клуба која имају секцију дронова – АК „Утва“ из Панчева, Спортско удружење „РЦ Дрон Србија“ из Београда и Спортско удружење „Арчибалд Рејсинг тим“ из Београда.

Шта је ФПВ летење?

ФПВ (енглески FPV First Person View) је стил летења који се заснива на контроли дрона, путем даљинског управљача и посебно дизајнираних ФПВ визира са директним линком према камери која се налази на предњој страни фрејма дрона. Овим начином везе пилот може да утиче на кретање дрона са минималним кашњењем и максималном контролом. Резултат тога је осећај слободе и адреналинска вожња.

Шта је ФПВ трка?

Трке дроновима су релативно нов спорт у коме пилоти лете ФПВ (из првог лица) дронове, веома великом брзином (преко 100км на час). Овај начин летења ставља технологију и реакционо време пилота на тест. Тркање се одвија на стазама које укључују проласке кроз специјално дизајниране капије, тунеле и слаломе кроз заставе.

Фотографије: Такмичење у трци дронова у Панчеву на спортском аеродрому Утва.

fer play2014