fbInstagram

ТИТУЛА ДРЖАВНОГ ПРВАКА ЗА ВЛАДИМИРА БАЧАНИНА

image00017

На управо завршеном међународном такмичењу у параглајдингу у дисциплини прелет, одржаном од 28. јула до 3. августа у Нишу, три државе су добиле нове државне прваке у овом спорту – Србија, Босна и Херцеговина и Мађарска, а проглашен је и победник Предевропског првенства, припремног такмичења за Европско првенство наредне године у Нишу.

Рекордан број пилота параглајдера боравио је на нишким полетиштима – укупно 150 пилота из 20 држава, током шест дана, од којих су два дана била такмичарска. У та два такмичарска дана прелетено је преко 50 километара сваког дана – први задатак до Власотинца, а други са циљем у Нишкој Бањи. Иако је организатор Ваздухопловни савез Србије био спреман на свакодневно летење, уз координацију и комуникацију са нишком Контролом летења и на свакодневно усклађивање спортског и цивилног летења, време није ишло на руку пилотима, те су реализована ова два задатка од планираних пет, али и то је било довољно да се прогласе најбољи.

Од укупно 38 домаћих пилота из 14 клубова, најуспешнији је био Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир037“ из Крушевца. Друго место је освојио Срђан Ристановић из Параглајдинг клуба „ФлајФит“ из Београда, а трећу позицију Зоран Петровић Гуги из ПК „Голија“ из Рашке. У спорт класи победио је Небојша Росић из КСЛ „Арес“ из Београда, док је друго место освојио Павле Павловић из ПК „Голија“ Рашка и треће место Драган Крајновић из АК „Кумулус“ из Новог Сада. Код јуниора, поредак је био – прво место Ђорђе Лазаревић из ПК „Еол“ Краљево, друго место Богдан Белоица и треће место Петар Лазаревић из истог клуба. Јуниори су заједно са инструктором Зораном Петровићем уједно на овом такмичењу имали камп за младе перспективне спортисте који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије. У екипном пласману, највише постоље су заузели такмичари из КСЛ „Арес“ из Београда. Друго место је освојио ПК „Голија“ Рашка и треће место ПК „ФлајФит“ из Београда.

На државном првенству Босне и Херцеговине прве позиције су заузели браћа Сантрач из Бања Луке – Александар 1. место, Дејан 2. место и 3.место Мирвад Зенуни из Сарајева.

Чак 47 пилота из Мађарске дошло је у Србију на њихово државно првенство, а најбољи међу њима је био Балаш Вертеш. Са само пет бодова заостатка друго место је освојио Рац Балаш и треће место Петер Будаи.

Поред три наведена државна првенства, пилоти су се такмичили и у оквиру Предевропског првенства, тест такмичења за Европско првенство 2020. године на истом месту и у истој организацији у Нишу. Најбољи од 150 пилота је био Теунис де Бруин из Јужноафричке Републике. Друго место је освојио Балаш Вертеш, а треће Рац Балш из Мађарске. Наш најбоље пласирани пилот је био Владимир Бачанин са освојеним петим местом. У укупном пласману држава учесница, најбољи су били пилоти из Мађарске, испред другопласираних пилота из Србије и трећепласираних пилота из Кине.

Такмичење је одржано у организацији Ваздухопловног савеза Србије, уз велику подршку Министарства омладине и спорта РС, Града Ниша и нишке Општине Пантелеј.

fer play2014