fbInstagram

ТАКМИЧЕЊА У КЛАСАМА Ф1А,Б,Ц,Х – ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО И ПАН КУП

viber image 2019 09 16 09 09 29

На терену Арадац код Зрењанина у истом викенду одржана су два моделарска такмичења у дисциплинама на отвореном F1A, F1B, F1C и F1H. У суботу 14.09. у организацији АК Нова Пазова одржано је Државно првенство Србије, а у недељу 15. АК Зрењанин био је домаћин "Пан Куп"-а такмичења у серији Купа Србије.

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО


Ове године окупило се 35 такмичара из чак 9 клубова и то Зрењанина, Сомбора, Суботице, Панчева, Нове Пазове, Војке, Трстеника те два клуба из Земуна АК "Фрањо Клуз" и АК "Винг". Трећину такмичара чинили су јуниори и то њих 12 из 4 клуба. Временски услови су били одлични, сунчано и готово без ветра.
Од укупно 14 такмичара у F1A "једрилицама" максималним резултатима издвојили су се Борђошки Милош из АК Зрењанин, Мића Тица из АК "Винг" Земун и Јово Загорац из АК Нова Пазова који се после веома дуге паузе успешно вратио такмичарском моделарству.
Камп перспективних јуниора одржан ове године а после дуге паузе је изнедрио три нова такмичара у овој дисциплини, Ивону, Стефана и Владимира из Сомбора који су се све време трудили да постигну добар резултат. Ипак већ после првих летова било је јасно да је прво место резервисано за најмлађег али најувежбанијег Ђорђа из Нове Пазове који је потпуно самосталним летовима без помоћи старијих издоминирао у овој кокуренцији. Иако је џентлменски из поштовања према јединој дами скратио свој последњи лет, ипак је остао превисоко и за Ивону и за Владимира коју су заузели друго и треће место.  

F1B "Гумењацима" је све ишло готово савршено, од првог лета су се ређали "максимуми" без грешке. Ветаран Слободан Милић из АК Трстеник је ипак одустао после првог лета како би што више помогао свом унуку, а нашем најбољем јуниору Видаку, а селектор Светозар Гостојић из АК Зрењанин је ипак направио малу грешку у последњем лету, тако да су "финале" у зору наредног дана поред Видака "освојили" Радоје Благојевић из АК Војка, Бојан Гостојић из АК Зрењанин и Божо Грубић из АК Нова Пазова.

Насупрот томе F1C "пењачи" су имали веома лош дан, чак четворица такмичара су одустали, ређали су се кварови на моторима, електроници и последично ломови модела, тако да су први старт "преживела" само тројица Жива Ковачки из Зрењанина, те Јановић Стеван и Светозар Јовин из Сомбора, али то није био крај невоља. До самог краја такмичења Стеван и Светозар су се трудили да укроте непослушне моторе и изведу један регуларан старт, а Жива као једини који није имао никаквих кварова и био убедљиво први на табели им је све време помагао уместо да се бави својим резултатом што показује какви су људи и спортисти наши моделари.
Уз овакав пример старијих сасвим очекивано је било и понашање учесника јуниорског првенства у дисциплини F1H "мале једрилице" који су се сви заједно окупили око стартног места да навијањем испрате први званични такмичарски лет најмлађег такмичара и "кампера" Николе из АК "Фрањо Клуз", Земун који је био све успешнији како је дан напредовао и на крају заузео четврто место и посебну награду као једини "млађи јуниор" у конкуренцији. Ивона, Владимир и Стефан из Сомбора су веома смело покушали да се такмиче у две дисциплине истовремено али то се одразило на резултате тако да су прва три места и екипну победу однели сложни Суботичани, Тамаш, Атила и Васко.
Наредног јутра у недељу одржан је финални лет "флај-оф" Државног првенства који је разрешио победнике у укупној појединачној конкуренцији "једрилица" и "гумењака" уз присуство и других моделара који су помагали као мериоци времена те навијали за колеге и пријатеље. Титуле првака освојили су Мића Тица, АК "Винг" и Бојан Гостојић, АК Зрењанин, сребра Милош Борђошки, АК Зрењанин и Радоје Благојевић, АК Војка, а бронзе Јово Загорац и Божо Грубић из АК Нова Пазова.

ПАН КУП


После краћег одмора комплетна дружина наставила је такмичење овога пута на "Пан Куп"-у домаћем такмичењу у серији Купа Србије. Домаћин Светозар Гостојић огранизовао је стартну линију и такмичење по правилима "слободног старта", а сви такмичари су на добровољној бази помагали као мериоци времена у паузи између својих летова. Како је и време било идеално такмичење је протицало у опуштеној и веселој атмосфери.

У дисциплини F1A "једрилицe" је наступило укупно девет такмичара од којих су четворица остварили максималан резултат а победника разрешили договореним брзим "флај оф"-ом. Овога пута најуспешнији је био Радоје Благојевић из АК Војка, испред Андрије Пешића из АК Трстеник и Ненада Батоћанина из АК "Винг". Једини јуниор на такмичењу Ђорђе из Нове Пазове је и поред одличног резултата са само једним летом краћим од максимума заузео укупно седмо место.

Како је Светозар био заузет организационим пословима, а Видак одлучио да се одужи и помогне деди, на "Пан Куп"-у су остала само четири "гумењака". Коначан поредак је био мало изненађење за све. Први пут после много година, а једини са пуним резултатом, победио је Божо Грубић из АК Нова Пазова, а следио га је Милић Слободан из АК Трстеник, док је бронза припала домаћину Бојану Гостојићу.
Ветеран Милан Павлов из Панчева је демонстрирао упорност и посвећеност спорту који воли те је након одустајања на Државном првенству, преко ноћи поправио квар на свом "пењачу" и изашао на пријатељски али и веома занимљив двобој са домаћином Живом Ковачким који је опет био успешнији. 

Мартин Грубић

АК „Нова Пазова“

fer play2014