fbInstagram

СВЕТСКИ ПРВАЦИ У ПОХОДУ НА ЕВРОПУ

28864487562 5474a7f9f6 o

Репрезентација Србије у ваздухопловном моделарству, актуелни светски првак екипно, путује на Европско првенство на коме ће наши најбољи моделари имати прилику да се такмиче за европско злато. На Европском првенству слободнолетећих модела, које ће се одржати од 23. до 28. јула у месту Сентеш у Мађарској, наступиће укупно осам представника Србије. У категорији Ф1А (једрилице) представљаће нас Радоје Благојевић из Аеро клуба „Војка“, Славко Савић из Аеро клуба „Нова Пазова“ и Андрија Пешић из Аеро клуба „Трстеник“. Радоје Благојевић ће заједно са Светозаром и Бојаном Гостојићем из Аеро клуба „Зрењанин“ наступити у категорији Ф1Б (модели на погон гумом), и са светским златом које имају тимски, пробати да понове историјски успех. У категорији Ф1Ц (пењачи) такмичиће се Бранко Бијелић из Аеро клуба „Винг“ из Београда, његов клупски колега Драган Лакић и Жива Ковачки из Аеро клуба „Зрењанин“.

Организатори Светска ваздухопловна федерација и Ваздухопловни савез Мађарске дочекаће 190 такмичара из 27 европских држава, а најјача конкуренција ће бити у категоријама Ф1А и Ф1Б, где ће европски првак морати да буде најбољи од преко 70 моделара. Према пропозицијама овог спорта, такмичари стартују своје моделе у укупно седам покушаја (рунди) и мери се дужина трајања лета њиховог модела. Уколико се догоди да одређени број такмичара оствари максимуме (исте резултате) након регуларних седам стартовања, организују се додатне рунде – такозвани флај офови за најбоље, након којих се дефинишу коначне позиције и резултати. Дакле, да би неко постао победник, мора да пређе дугачак пут – од најбољих резултата у свих седам турнуса и у још барем једном до три додатна турнуса.

Иначе, поред наших репрезентативаца, на овом такмичењу ће бити још представника Србије и то петоро судија (мерилаца времена) из Аеро клуба „Сомбор“. Такмичења у ваздухопловном моделарству организационо поред великог броја такмичара, окупљају и велики број судија и другог помоћног особља.

Подсећања ради, претходно Европско првенство у ваздухопловном моделарству је организовано у Србији у Арадцу крај Зрењанина 2016. године. Од тада репрезентативци Србије су освојили и светски врх прошле године, тако да ове године могу и те како поносно да претендују на највише позиције. Са Европских првенстава је иста ова екипа донела бронзану медаљу екипно 2014. године и Светозар Гостојић златну медаљу појединачно 2012. године.

fer play2014