fbInstagram

СВЕТСКИ МОДЕЛАРИ ДОЛАЗЕ У АРАДАЦ

28655292460 2bf2c8b1a0 o

Предстојећи викенд (субота 20.јул и недеља 21.јул) и терен Арадац код Зрењанина, окупиће ваздухопловне моделаре из 20 држава, који ће се такмичити на два међународна такмичења – „36. Срем куп“ и „52. Меморијал Ђорђе Жигић“. Ова два такмичења су кола светског купа у ваздухопловном моделарству у категоријама Ф1А,Б,Ц, најмасовнијег моделарског система такмичења у Светској ваздухопловној федерацији (ФАИ). Искусни организатори Аеро клуб „Нова Пазова“ и Аеро клуб „Фрањо Клуз“ из Земуна спремно дочекују бројне такмичаре.

„За сада је за Срем куп пријављено 90 такмичара из 20 земаља, што је велики изазов, а уједно и задовољство за нас као организаторе. Имали смо у протеклом периоду проблема са временом и условима на терену, и временска прогноза се мења из дана у дан, али надамо се најповољнијој могућој. Ми као организатори морамо бити неутрални, али свакако да на домаћем терену навијамо за наше такмичаре, и то оне најмлађе. За домаће јуниоре смо припремили и пратеће такмичење у малим једрилицама Ф1Х, где ћемо први пут ове године видети нове моделе урађене из комплета финансираних од стране Ваздухопловног савеза кроз програм подршке развоју спорта. Овогодишњи „Срем куп“ посветићемо нашем великом пријатељу Габриелу Худаку, такмичару и тренеру јуниорске екипе Словачке, који нас је изненада заувек напустио,“ каже Мартин Грубић, организатор из Аеро клуба „Нова Пазова“.

Према плану и програму такмичења, у суботу 20.јула ће се одржати „Срем куп“, са почетком у осам часова ујутру, па преко пет обавезних турнуса током дана, до додатних летова за оне најбоље. Победник ће се знати у предвечерњим часовима, по завршетку наведених турнуса. Друго такмичење коло светског купа „Меморијал Ђорђе Жигић“ ће се одржати према истом распореду у недељу 21.јула.

На такмичењима у Арадцу ће наступити тренутно првопласирани у светском купу у класи Ф1А Пер Финдал из Шведске, првопласирани у класи Ф1Ц Мариуш Гасиоровски из Пољске, као и многобројни други спортисти који заузимају највише позиције светске ранг листе. Такође ће међу учесницима бити и комплетна репрезентација Србије у ваздухопловном моделарству у класама Ф1АБЦ, актуелни шампион света. Своје учешће на домаћем терену ће имати и јуниор Видак Веселиновић из АК „Трстеник“, освајач бронзане медаље за јуниоре у светском купу прошле 2018. године.

Срем купу и Ђорђе Жигић купу је претходило 26 такмичења у оквиру светског купа од почетка године, а до краја године остаје борба за прве позиције у овом  великом систему такмичења, на још 30 такмичења широм света. Поред тога што су део светске такмичарске сцене, на страни ова два такмичења је богата традиција. Срем куп се одржава већ 36 година, а Меморијал Ђорђе Жигић већ преко пола века – 52 године од 1964. године.

Како је било пре тачно 40 година - Фотографије испод приказују такмичаре и резултате 13. Меморијала „Ђорђе Жигић“, одржаног 16. јуна 1979, на спортском аеродрому Лисичији Јарак у Београду.

fer play2014