fbInstagram

СВЕТСКИ КУПОВИ НА АРАДЦУ

67667718 2533805410003547 3553123940291313664 o

Протеклог викенда на терену Арадац код Зрењанина одржана су два такмичења у серији Светског купа 36. СРЕМ КУП и 52. МЕМОРИЈАЛ ЂОРЂЕ ЖИГИЋ, на којима је учествовало преко 60 такмичара из 18 земаља. Оба такмичарска дана време је било сунчано, врело, слаб термички ветар промењивог правца. На оба такмичења готово половина такмичара постигла је пун резултат у регуларних 5 летова па су победници разрешени једним додатним летом (флај-оф) у сутон.

СРЕМ КУП

У Суботу на "СРЕМ КУПУ", у дисциплини Ф1А "једрилице" наступило је 40 такмичара, од којих су чак 22 постигли максималан резултат у регуларном делу, међу којима и наша два такмичара Мића Тица, АК "Винг", Земун и домаћин Славко Савић из АК Нова Пазова. У вечерњем "финалу" летом од преко 7 минута најуспешнији је био Израелац Ран Алтман, сребро је освојио Рус Антон Горски, а нашем Мићи је припала бронза, што је било пријатно изненађење обзиром на и даље присутни технолошки заостатак наших "једрилица" у односу на најбоље у свету. Солидним летом од тачно 5 минута, Славко је завршио на 8. месту.

У дисциплини Ф1Б, "гумењаци" од укупно 21 такмичара, пун резултат постигло је њих 12, а међу њима тројица наших, Радоје Благојевић из АК Војка, Бојан Гостојић из АК Зрењаин и Божо Грубић из АК Нова Пазова. Најдужи лет остварио је Адам Кравјец из Пољске, а сребро је освојио Чех Јан Цихак. Обзиром да смо у овој дисциплини актуелни светски и европски екипни прваци, очекивано је било да неко наш освоји трофеј и овај пут је то био Радоје Благојевић са свега две секунде заостатка у односу на Цихака. Бојан је завршио на шестом, а Божо на 12. месту.

У дисциплини Ф1Ц "пењачи", госту из Пољске Мариушу Гасоровском друштво су правили наш репрезентативац Жива Ковачки из АК Зрењанин и ветеран Милан Павлов из Панчева. Но и поред мале конкуренције борба је била веома занимљива, а победник је одређен тек у вечерњем флај-офу у коме је успешнији био Гасировски, Живи је пропало сребро, а бронза Милану.

Наши јуниори Ђорђе Грубић у "једрилицама" и Видак Веселиновић у "гумењацима" нису имали среће, обоица су у другом турнусу имали незгоду са моделима, Видак је морао да одустане, док је Ђорђе некако наставио такмичење и завршио као пети међу укупно шест јуниора. У овој конкуренцији победио је Патрик Клобушицки из Словачке који је једини имао пун резултат, трећи је био Адријан Миколашек такође из Словачке, а једина дама у овој дисциплини Симона Тошеска из Македоније освојила је сребро. Код "гумењака" још једна млада дама Зофиа Зданћевић из Пољске је убедљиво победила, а сребро и бронзу освојила су браћа Цветановски Александар и Петар из Македоније.

У оквиру "СРЕМ КУП"-а, као подршка развоју одржано је и јуниорско такмичење у дисциплини Ф1Х "мале једрилице" на коме су се надметали јуниори из Сомбора и Нове Пазове, а придружио им се и један гост из Македоније. На овом малом такмичењу најуспешнији је био Владимир Волић из Сомбора, сребро је освојио Милан Вукелић из истог клуба, а бронзу најмлађа Викторија Грубић из Нове Пазове.

Овогодишњи "СРЕМ КУП" организатори су посветили свом омиљеном госту Габриелу Худаку из Словачке који је преминуо пре месец дана, као и трагично настрадалом спортском пилоту и великом пријатељу клуба и овог такмичења Владимиру Булату, председнику АК Зрењанин.

ЖИГИЋ

У недељу на "52. Меморијалу Ђорђе Жигић", нешто мање такмичара али једнако узбудљиво. У дисциплини "једрилице" од укупно 34 такмичара њих 18 постигло је пун резултат, а међу њима су поново били Мића и Славко, овога пута "појачани" и Нешом Батоћанином из АК "Винг". Иако су летели једнако добро као и претходни дан  то није било довољно да се умешају у борбу за медаље, Мића је завршио на 7. месту, а Славко и Неша су поделили 12. обзиром да су имали идентичан резултат. Злато је поново отишло у Израел, а сребро у Русију, али овога пута у руке Итаи Шихмана и Валерија Пољајева, а најуспешнији јуниор Филип Клобушицки из Словачке, пријатно је изненадио летом од 400 секунди којим је освојио бронзу у укупном пласману. Јуниорско сребро припало је Словенцу Матиц Пириху, а бронза Патрику победнику претходног дана.

У "гумењацима" укупно 23 такмичара, поново њих 12 са пуним резултатом. За разлику од претходнг дана нашем једином јуниору Видаку је све ишло како треба, модели су овај пут "слушали" и на општу радост свих наших такмичара и организатора, Видак је постигао пун резултат и пласирао се у "флај-оф" што је огроман успех. Иако није могао да се против 11 сениора  избори за још један трофеј, велико јуниорско злато за њега, за наше моделарство и лепа најава пред наступ на Јуниорском ЕП следећег викенда у Прилепу. Александар из Македоније је опет освојио сребро, а победница претнодног дана Зофиа из Пољске је била трећа. У укупном пласману овај пут најбољи је био гост из Данске Даг Едвард Ларсен, сребро је освојио Халил Тезкан из Немачке, а бронзу Томаж Хрибар из Словеније. Поред Видака у "флај-оф" су се као и претходног дана пласирали и Бојан Гостојић и Радоје Благојевић који су поновили одличне летове, али то је било довољно "само" за 6. односно 9. место. У дисциплини Ф1Ц моторних модела "пењача" једини такмичар био је победник претходног дана Мариуш Гасировски из Пољске.

Мартин Грубић

Аеро клуб „Нова Пазова“

fer play2014