fbInstagram

СРПСКИ ПАРАГЛАЈДЕРИСТИ БРАНЕ ТИТУЛУ ЕВРОПСКОГ ПРВАКА

42087346 10216926547698022 3798867043957080064 o

Репрезентативци Србије у параглајдингу у саставу: Горан Ђурковић и Драган Попов из Спортског параглајдинг клуба "Беркут" из Вршца, Иван Павлов и Дејан Валек из Аеро клуба "Нови Сад" и Слободан Малетић из Клуба ваздухопловних спортова "Кошава" из Београда, започели су данас такмичење у Кобариду у Словенији, где бране титулу европских првака на Европском првенству у дисциплини прецизно слетање. Такмичење се под окриљем Светске ваздухопловне федерације и националног ваздухопловног савеза Словеније одржава од 17. до 22. септембра.

Наши представници наступају као браниоци титуле европских првака екипно, освојене на прошлом европском првенству 2016. године у Литванији, а актуелни су и светски вицешампиони, са освојеним сребром екипно на прошлогодишњем светском првенству у Албанији. Такође, чланови репрезентације појединачно су једни од најтрофејнијих спортиста Ваздухопловног савеза Србије, са великим бројем освојених медаља на великим међународним такмичењима и националним такмичењима.

„На ово европско првенство идемо не као фаворити, већ као равноправни такмичари свима осталима. Освојене титуле које имамо иза себе су одраз тог времена и резултата постигнутих у том тренутку. Ово такмичење за нас је посебна прича и исто тако му приступамо, а резултат ће доћи сам од себе. На крају крајева, резултат је збир бројних фактора – предвидивих и непредвидивих, а какав ће овде бити, знаћемо у суботу 22. септембра. Сигурни смо једино да ћемо достојно представљати своју земљу, Ваздухопловни савез, Министарство омладине и спорта и Спортски савез Србије, који су нам омогућили долазак на ово велико такмичење. А наравно, и трудићемо се да се поред наших имена нађе што више најбољих резултата“, рекао је Горан Ђурковић, такмичар и вођа репрезентације.

У Словенији их очекује конкуренција од 111 пилота параглајдера из 23 европске државе. До постоља је потребно остварити најпрецизније резултате – најмањи број бодова из такмичарских турнуса планираних сваки дан. У овој дисциплини најмањи број бодова значи што већу прецизност а то даље води ка највишим позицијама на табели. Пилот има задатак да се са одређеног полетишта приземљи на циљ – електронску нулу, која представља кружницу са центром пречника два центиметра. Ако пилот слети на сам центар, значи да је задатак извршио најбоље могуће. Дакле, у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање, нула није лош број, већ напротив, и сви „прецизаши“ јој теже.

fer play2014