fbInstagram

СРБИЈА У АРГЕНТИНИ

249058799 10158637387023869 4651659014231934952 n

Марко Милутиновић и Срђан Ристановић из Спортског клуба „Даст девил“ из Београда, Предраг Дудић из Параглајдинг клуба „Голија“ Рашка и Жељко Овука из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда ових дана су прави амбасадори Србије у Јужној Америци. Они су као чланови репрезентације Србије у параглајдингу у дисциплини прелет, у време када Аргентина има забрану међународних туристичких путовања и улазака странаца, отпутовали на два велика међународна такмичења која се одржавају у овој држави.

С обзиром на тешке услове путовања у време емпидемиолошких препрека на светском нивоу, сваки такмичар је морао добити посебну дозволу за улазак Министарства спољних послова Аргентине. Тако су и репрезентативци Србије успели да учествују, и поред огромне подршке Министарства омладине и спорта Републике Србије, добили велику логистичку помоћ и пријем у доласку од стране Амбасаде Србије у Буенос Ајресу.

Резултате са првог такмичења су већ забележили и окренули се ка новом. Од 20. до 28. октобра је у месту Ла Риоја одржан Светски куп, највеће индивидуално такмичење у овом спорту. Учествовало је укупно 73 пилота из 24 државе. Пилоти из Србије су на крају такмичења, после четири такмичарска дана и прелетених 322 километара по такмичару, поставили име своје државе на четврто место у генералном пласману, иза првопласираног домаћина Аргентине, светског првака Француске и Сједињених Америчких Држава. Сваког такмичарског дана појединачно наши пилоти су имали одличне резултате - у првих двадесет на табели међу којима је бодовна разлика у распону од једног до неколико десетина бодова, што је минимално, с обзиром да се резултати рачунају у стотинама. Често су током трка бележили вођство, а Срђан Ристановић је у два дана заузео трећу и пету позицију, и Марко Милутиновић четврту. Сва четворица су на свој начин, личним резултатима, у јакој конкуренцији, допринели укупном резултату Србије.

После Светског купа у Ла Риоји, преселили су се 400 километара даље у Аргентини, у место Тукуман, где је званично 31.октобра почело 17.ФАИ Светско првенство у параглајдингу у дисциплини прелет. 1.новембра је био тренинг дан, а следећи дан 2.новембар је требао да буде такмичарски, али време није погодовало за почетак. Данас 3.новембра пилоти се припремају да започну такмичење и да ли ће бити успешно знаћемо накнадно (временска разлика је минус четири сата у односу на Србију). Светско првенство ће трајати до 13.новембра, а учествује максималан број од 150 пилота параглајдера из чак 37 држава са свих континената. Ово светско првенство је у знаку јубилеја за параглајдинг заједницу, јер је ове године тачно 30 година од првог светског првенства 1991.године.

Француска важи за фаворита, као најбоље пласирана нација на свету, а појединачно су присутни бројни најбољи пилоти света из Бразила, Француске, Велике Британије, Бугарске, Немачке. Да ли ће неко пореметити фаворите, видећемо у наредним данима, када су пред пилотима прелети изнад разноликих пејзажа – од планинских гребена, обронака, до равница, пољопривредних површина са засадима цитруса и шећерне трске. Резултат сваког пилота се састоји од бодова за прелетене километре, за брзину – време и за вођство у трци. Максималан број освојених бодова по трци је 1000, а руте летења или такмичарски задаци ће се одређивати различито сваки дан у зависности од временских услова.

Детаљи о такмичењу, као и трке уживо, могу се пратити путем следећих линкова: https://airtribune.com/17th-world-paragliding-championship-tucuman-argent/blog https://lt.flymaster.net/?pev=1&grp=4143.

fer play2014