fbInstagram

СРБИЈА ТРЕЋА У ЕВРОПИ

Reprezentacija1

Подијум за репрезентацију Србије у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање је нешто на шта смо се већ навикли, али овај пут медаље имају специфичан сјај обзиром да се наш најбољи пилот Горан Ђурковић из Спортског параглајдинг клуба „Беркут“ из Вршца такмичио се са повређеним коленом, а женски део екипе није ни био на такмичењу. Са окрњеним али одлично уиграним саставом: Горан Ђурковић и Драган Попов из СПК „Беркут“ Вршац, Слободан Малетић из Клуба ваздухопловних спортова „Кошава“ из Београда, Дејан Валек и Иван Павлов из Аеро клуба „Нови Сад“, сада већ бивши прваци Европе и актуелни вицешампиони света, заузели су треће место, после одличног домаћина Словеније и Чешке, са којом смо се борили за другу позицију до задње летачке серије. Европско првенство је одржано у месту Кобарид у Словенији од 16. до 22. септембра и учествовало је укупно 111 пилота из 24 земље од којих 19 европских.

Горан Ђурковић и Дејан Валек су до последње серије имали прилику и за појединачну медаљу, али се то ипак није десило. Након 11 серија, и петодневног такмичења, по врло топлом времену, ипак је попустила концентрација, а победио притисак на пилоте који све време нису имали права на грешку, обзиром на окрњени састав, јер се од сваке серије узимају четири најбоља резултата за тимски резултат.

Већ у првој серији, четири наша пилота направили су висок, односно неповољан, резултат, што је било касније јако тешко анулирати. Словенија и Чешка нису испуштале стечену предност, и тако је било до краја, иако смо са Чесима били до задње серије само на седам центиметара разлике.

У појединачној категорији, све медаље узели су Словенци (1. Матјаж Слуга, 2. Јака Горенц, 3. Матјаж Ферарич), док је наш најбоље пласирани пилот Дејан Валек завршио такмичење на петој позицији, а Горан Ђурковић на седмом месту.

Одлични су били и остали такмичари из Србије - Драган Попов, Слободан Малетић и Иван Павлов. Сви су дали свој допринос тимском успеху, а посебно Попов који је био константно добар, и увек под притиском јер је задњи наступао од наших такмичара у свакој серији.

Слободан Малетић је имао резултат за медаљу све до шесте серије, када је направио лош прилаз и имао тада 53 цм удаљености од циља, и тиме срушио извесност појединачне медаље.

ФАИ Европско првенство у Словенији неће остати у памћењу по одличној организацији какву смо очекивали, било је пропуста, интервенција и жалби на резултате које су прихваћене након грешака од стране кинеског судије и директора такмичења, али све се ипак добро завршило.

Следеће велико такмичење - Светско првенство је у мају 2019. године у Вршцу у Србији, када ћемо имати прилику да угостимо 150 такмичара из 30 земаља света.

fer play2014