fbInstagram

СРБИЈА НА НАЈВЕЋЕМ СВЕТСКОМ ПАРАГЛАЈДИНГ ТАКМИЧЕЊУ

53423797 10214067715386911 4350043057500979200 o

Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца, спортиста Ваздухопловног савеза Србије, учествоваће од 19. до 30. марта у Бразилу на Суперфиналу светског купа у параглајдингу, у конкуренцији 124 пилота из 28 држава. Суперфинале светског купа представља најјаче индивидуално такмичење у свету параглајдинга, а по снази је квалитетније од светског првенства, јер представља скуп квалификованих појединаца, који су се показали као најуспешнији током године.

Да се име Србије нађе на листи учесника овог великог такмичења, омогућио је својим резултатима Владимир Бачанин, најуспешнији спортиста Ваздухопловног савеза Србије у 2018. години. Последњи пут представници Србије – Душан Ђорђевић и Жељко Овука су учествовали на Суперфиналу светског купа у параглајдингу 2010. године у месту Денизли у Турској.  

Владимир Бачанин је спортиста националног ранга, али као 34годишњак не испуњава услов за добијање стипендије Министарства омладине и спорта (за спортисте националног ранга горња старосна граница је 26 година). С тим у вези, Ваздухопловни савез Србије је одлучио да подржи Бачанина и да му се одужи за одличне резултате које постиже, труд и залагање које показује, те му је ВСС помогао у одласку на ово такмичење кроз куповину авио карта и куповину параглајдера.

Прошлу годину Владимир Бачанин је завршио са дуплом титулом – државни првак у параглајдингу у дисциплини прелет и победник лиге Србије у истој дисциплини. На државном првенству, одржаном јуна месеца у Нишу, био је најбољи од 39 домаћих такмичара. Победу у лиги извојевао је међу 59 такмичара из 18 клубова, и после одржана четири такмичарска кола. Његово име красило је и врх табеле резултата државног првенства и лиге Србије у 2017. години, када је такође освојио дуплу титулу. Владимир је стални и најважнији члан параглајдинг репрезентације од 2009. године, као и најбоље пласирани пилот из Србије на светској ранг листи у дисциплини прелет.

Такмичење у Бразилу почиње у среду 20. марта и у 11 такмичарских дана који следе, пилоти параглајдера ће кроз такмичарске задатке на западу Бразила показати ко је највештији. Проглашење победника је у суботу 30. марта, а резултати и трке се могу сваког дана пратити путем сајта www.pwca.org.

Суперфинале светског купа у бројевима

Организатор са поносом истиче квалитет такмичара који ће учествовати ове године на Суперфиналу. Наступиће шест од осам досадашњих победника Суперфинала, међу којима је и француски пилот Чарлс Казау, први победник Суперфинала 2009.године, коме је једином пошло за руком да у истој години постане и светски првак и победник Суперфинала. Затим ту ће бити и Арон Дурогати, једини пилот који је освојио два пута Суперфинале (2012. и 2016.године), као и актуелни шампион (2017.година) Михаел Сигел. Учествоваће осам светских и европских шампиона, од којих шест мушкараца и две даме. 29 пилота који ће бити део овог Суперфинала су били победници појединачних такмичења у светском купу.

fer play2014