fbInstagram

СРБИ И ПОЉАЦИ ЛЕТЕ ЗАЈЕДНО

IMG 1337

Пилоти параглајдера из Србије и Пољске овог августа одржавају заједничко државно првенство на нашој најпознатијој планини.

            У организацији ВСС и Параглајдинг клуба ''Голија'' из Рашка од 14. до 19. августа на Копаонику се одржава обједињено Државно првенство Србије и Пољске у прелету параглајдером на којем учествује 150 пилота. Ово је јединствено такмичење које по први пут доводи две нације на исти терен - планину Копаоник, познату као једну од најбољих дестинација за дисциплину прелет на Балкану. На истом месту већ су одржавана велика параглајдинг такмичења - Европско првенство 2014. године, Светски куп 2013. године и велики број предсветских купова.

            И Србија и Пољска имају веома добре пилоте у овој дисциплини и биће занимљиво уживо пратити њихове трке на интернету. Иначе, идеја обједињених државних првенстава почела је још пре неколико година на иницијативу Србије, ген.секретара ВСС и параглајдинг комисије. Тако је пре неколико година на Копаонику први пут одржано обједињено државно првенство Србије, Македоније, Словеније и Хрватске.

            Током наредне недеље на Копаонику пилоти параглајдера полетаће са једног од три старта, у зависности од метео прилика сваког од такмичарског дана  - Јадовник (1560 м надморске висине), Кокоровац (1330 м) или Орлове стене (1740 м). Њихове трке одржаваће се до висине од чак 3000 м, а могу бити дугачке и до 100 км.

            Свечано отварање такмичења је у недељу, 13. августа у 19 часова у хотелу Краљеви чардаци, у којем ће бити и штаб такмичења.

fer play2014