fbInstagram

ДОМАЋА МОДЕЛАРСКА ЛИГА

PANKUP

Пред сам крај сезоне на отвореном актуелни светски прваци и остали моделари окренули су се домаћој лиги. 14. и 15. oктобра на терену Арадац код Зрењанина одржани су "Пан Куп" и "Винг Куп", два такмичења у серији Купа Србије за ваздухопловне моделаре у дисциплинама F1A, F1B и F1C, а у организацији АК "Зрењанин" и АК "Винг".

ПАН КУП

            Првог дана на одложеном првом колу Купа Срије "ПАН КУП"-у такмичило се 10 "једрилица" (F1A), три "гумењака" (F1B) и пет "пењача" (F1C) из Зрењанина, Сомбора, Земуна, Нове Пазове, Војке и Панчева. Другарску атмосферу није ништа могло да поквари осим ветра, који је пред крај четвртог турнуса јако продувао и договором свих такмичара последњи пети лет је отказан.
            Јуниорима који су се надметали на главном такмичењу, придружили су се и другари који су наступали у дисциплини F1H "малe једрилицe" где су се њих укупно петоро надметали и са једним тренером. Најстарији такмичар на терену Берлековић Антун из Сомбора је пред своје ученике и њихове конкуренте поставио задатак да га победе и то је онима најбољима и успело. Видак "мало чудо" и велики таленат из АК "Трстеник", најмлађи од свих учесника показао је велико знање и вештину коју је стекао упорним тренинзима са дедом Слободаном Милићем. Видак је у сва четири турнуса постигао "максимум" и убедљиво победио испред браће Андреја и Стефана из АК "Сомбор". Свакако треба похвалити и њиховог другара из клуба Владимира који је иако на последњем шестом месту испао главни каваљер, обзиром да је пето место заузела једна мала и једина дама на такмичењу, Викторија из Нове Пазове.
            На главном такмичењу у "једрилицама" су очекивано доминирали репрезентативци који су на крају дана имали максималне резултате и после јутарњег "флај офа" победио је Благојевић Радоје из АК" Војка" испред Савић Славка и Зорић Уроша из АК "Нова Пазова". Занимљивост везана за овај поредак је да се ради о учитељима који су победили своје ученике, дакле Урош је ученик Славка, који је својевремено био ученик Радоја. Урош је уједно био и најбољи јуниор што му није био тежак задатак обзиром да су му конкуренти били двојица малих почетника у овој дисциплини, Ђорђе из Нове Пазове и Видак из Трстеника који су се храбро надметали и заслужено се окитили медаљама.
Међу тројицом "гумењака" победу је однео најмлађи Гостојић Бојан, актуелни јунорски првак Европе, испред Благојевића из АК "Војка" и оца Светозара Гостојића из АК "Зрењанин" који је пре свега био заокупљен организационим пословима, а надметање петорице "пењача" обележила је луда завршница у последњем турнусу када су главни фаворити вероватно у жељи да провере све "поправке" и "преправке" на моделима жестоко "кикснули" и победу препустили Милану Павлову из Панчева старом асу ове дисциплине. Сребро је припало Јановић Стевану из Сомбора, а бронза домаћину и репрезентативцу Живи Ковачком.

ВИНГ КУП

            Наредног дана у недељу, улогу домаћина на сада трећем колу Купа Србије "ВИНГ КУПУ" преузели су моделари из Земуна са мало измењеном али једнако великом листом учесника. Временски услови су били повољнији него претходног дана па је такмичење одржано у пуних пет турнуса.
            У конкуренцији девет "једрилица" чак пет такмичара је постигло максималне резултате у регуларном току, и након "флај офа" поновила се занимљивост од претходног дана, учитељи су опет победили. Прволасирани  Радоје Благојевић из АК "Војка" је поново надмашио свог ученика Савић Славка из АК "Нове Пазова", а између њих се на другом месту нашао Живковић Зоран из АК "Трстеник" који је надмашио своје ученике Андрију Пешића и Милана Радовића који су остали на четвртом и петом месту.
            Тројици "гумењака" од претходног дана придружио се Милић Слободан из Трстеника који је освојио друго место, испред Светозара Гостојића из Зрењанина, а победа је опет припала најмлађем Бојану Гостојићу. Како је један од "пењача" од претходног дана Лакић Драган морао да се бави организацијом, за медаље су се борила преостала четворица. Овај пут без много експериментисања репрезентативци Жива Ковачки из Зрењанина и Бјелић Бранко из Земуна постигли су максимали резултат у регуларном току и после кратког "финала" победа је припала Живи, а треће место заузео је Јановић Стеван из Сомбора.
            На крају се мора рећи да је организација оба такмичења је била на добровољној бази. Све судије, мериоци и чланови жирија су волонтирали, а у недостатку мерилаца тај посао су по потреби обављали и такмичари уз максималан фер-плеј и поверење колега. Победници "Винг Купа" су тренутно и водећи у генералном пласману Купа Србије али све се може лако променити на "Меморијалу Ивана Шекуларца" последњем четвртом колу које ће се одржати на аеродрому у Трстенику.

Текст: Грубић Мартин
Фотографије: Батоћанин Ненад, Светозар Гостојић, Милић Слободан ... и остали учесници

fer play2014