fbInstagram

МОДЕЛАРСКИ ВИКЕНД

DSCN0785

У Ранчеву се током суботе и недеље одржавају два такмичења моделара у слободном лету.

У суботу, 3. јуна, у организацији Аероклуба "Сомбор", одржава се традиционални 21. Бачка куп у ваздухопловном моделарству у категорији слободнолетећих модела на ливади код Ранчева. Такмичење се организује у класама Ф1А,Ф1Б,Ф1Ц и Ф1Х у јуниорској и сениорској конкзренцији. Такмичење се одвија у пет рунди-турнуса која трају по сат времена. Сваком такмичару мерач времена мери време лета модела у секундама, за сваку  секунду такмичар добија један бод. Победник се одређује највећим бројем бодова, односно чији модел проведе највише времена у лету. Често се дешава да на крају петог турнуса више такмичара има исти број бодова. Тада се приступа доигравању (fly off) између тих такмичара.

Класа Ф1А су једрилице које се извлаче сајлом дужине од 50м. Када моделар откачи једрилицу почиње мерење времена лета. Класа Ф1Б су модели са гуменим погоном. Гума се намота, те након стартовања модела, гума се одмотава и окреће елису која покреће моделе. Класа Ф1Ц представља најзахтевнији модел који се покреће СУС мотором од 2,5 цм3, а који се окреће од 30-35.000 о/мин. Рад мотора је ограничен на 4 сек. Модел вертикално пење до висине 100-150м. Уколико дува ветар од 5-6 м/сек модел за три минута, колико је ограничен њен лет (тајмер прекида лет), модел одлети 1,5-2 км. Моделар дакле треба да претрчи или пређе 3-4 км по турнусу пута пет, те у току дана пређе 15-20 км. Класа Ф1Х су мале једрилице. У тој класи највише се такмиче јуниори. У тој класи је пријављено 15 мађарских такмичара из пет клубова. Укупно је пријављено око 40 такмичара из Србије и Мађарске. Такмичење почиње у 10 часова и завршава око 17 часова.

                У недељу, 4. јуна, на истом месту, са истом сатницом, у истој категорији и класама, у јуниорској и сениорској конкуренцији, у непосредној организацији истог клуба, а под покровитељством Ваздухопловног савеза Србије одржаће се Државно првенство Србије.

 

 

 

.

fer play2014