fbInstagram

КВАЛИТЕТ НА ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ

mid05

Државно првенство у класи F1N, модела дворанских клизача одржано је у недељу 23. марта у спортској хали у Новој Пазови. Иако не најбројније, ово је било до сада убедљиво најквалитетније државно првенство у овој дисциплини. Пре седам година када су масовно кренула ова такмичења, летови преко 30 секунди у оваквој хали су значили готово сигурну медаљу, а тога дана су једва били довољни за прву трећину листе. Млади такмичари су доминирали и по бројности и по резултатима, а ово предивну слику употпуњава и чињеница да су на пратећем "Купу Нове Пазове" у подкласи F1N-150 готово трећина такмичара били млађи јуниори испод 12 година што се давно није десило.

            Дан је почео Државним првенством са укупно 33 такмичара из шест клубова и рекорд је пао већ у првом старту. Бранилац титуле млади сениор Данило Рунић из АК "Нова Пазова", постигао је лет од "немогућих" 40 секунди. Уследио је једнако невероватан одговор главног конкурента младог Андрије Пешића из АК "Трстеник" што је најавило жестоку борбу до самог краја у коју се бранећи част ветерана умешао Лазар Лаћимић из АК "Београд". Јунак такмичења је ипак био Зиђарев Рихард јуниор из ВМК "Суботица" који је у последњем турнусу коначно успоставио контролу на својим моделом и са три фантастична лета у низу, попут Феникса се са дна табеле уздигао на свега 0.2 секунде од водеће тројице и тако убедљиво освојио титулу јуниорског првака међу седамнаест јуниора, а следили су га другари из клуба Никола и Бојан.

УКУПНИ ПЛАСМАН:

1. Пешић Андрија, АК Трстеник, 116.4

2. Лаћимић Лазар, АК Београд, 112.3

3. Рунић Данило, АК Нова Пазова, 110.4

ЈУНИОРИ:

1. Зиђарев Рихард, ВМК Суботица, 110.2

2. Мацура Никола, ВМК Суботица, 104.5

3. Тумбас Бојан,ВМК Суботица, 84.9

            И у конкуренцији осморо (нај)млађих јуниора је било жестоко од самог почетка, деца су одушеваљала старије посматраче својим летовима и готово да није било аутсајдера. Захваљујући искуству и увежбаним стартовима бранилац титуле Ђорђе из АК "Нова Пазова" победио је и овај пут, следио га је Милош другар из клуба, а на свом првом наступу за бронзу се изборио Васко из Суботице.

1. Грубић Ђорђе, АК Нова Пазова, 75.8

2. Бунчић Милош, АК Нова Пазова, 67.8

3. Ваховић Васко, ВМК Суботица, 66.1

            Иако без услова за званично признавање ове титуле, за велики труд и борбу са мушким колегама медаљама су награђене и три најуспешније даме Дајана, Јелена и Теодора из АК "Нова Пазова".

1. Стојановић Дајана (Ј), АК Нова Пазова, 74.2

2. Бранковић Јелена, АК Нова Пазова, 71.6

3. Зорић Теодора (Ј), АК Нова Пазова, 62.5

            У обједињеном екипном надметању шест екипа је такође било напето и изједначено, разлике су биле веома мале и тек у последњем турнусу су се ствари разрешиле. Прошлогодишни прваци АК "Трстеник" су одбранили титулу испред АК "Београд" и екипе јуниора ВМК "Суботица" која је опет захвајљујући Рихардовом невероватном повратку надмашила домаћине из АК "Нова Пазова" за свега пола секунде у збиру.

1. АК Трстеник (Пешич, Радовић, Станић), 313.8

2. АК Београд (Лаћимић, Лаћимић, Паравиња), 303.4

3. ВМК Суботица (Зиђарев, Мацура, Тумбас), 299.6

            По проглашењу победника, уследио је поподневни "Куп Нове Пазове" у подкласи Ф1Н-150 на коме је наступило 38 такмичара свих узраста. Такмичење је као и прошле године због расположивог времена скраћено на шест летова односно два уместо правилима предвиђена три турнуса, а учесницима државног првенства су се придружили и гости из АК "Зрењанин" и АК "Трепча", Косовска Митровица. Главни јунаци такмичења су били они најмлађи који су на најлепши начин показали свој таленат пре свега Елена, млађа јуниорка из Зрењанина која је сјајним резултатом заузела високо шесто место у укупном пласману и освојила чак три златна трофеја. Лепо изненађење приредио је и Алекса из Нове Пазове коме је ово био први наступ освајањем сребра у конкуренцији најмлађих. Бронза у овој конкуренцији је припала Видаку из Крагујевца "малом чуду" са претходно одржаног "КОПЛАС ПРО КУП"-а, а двоструко старији Никола из Суботице успео је да се нађе између Елене и Алексе као освајач сребра у јуниорској конкуренцији. Еленину велику борбу са дечацима снажно су подржале Викторија и Дајана из Нове Пазове које су освојиле сребро и бронзу у конкуренцији дама.

ЈУНИОРИ:

1. Сантовац Елена, АК Зрењанин, 81.8

2. Мацура Никола, ВМК Суботица, 77.1

3. Рунић Алекса, АК Нова Пазова, 77.0

МЛАЂИ ЈУНИОРИ:

1. Сантовац Елена, АК Зрењанин, 81.8

2. Рунић Алекса, АК Нова Пазова, 77.0

3. Веселиновић Видак, Крагујевац, 72.8

ДАМЕ:

1. Сантовац Елена, АК Зрењанин, 81.8

2. Грубић Викторија, АК Нова Пазова, 70.4

3. Стојанович Дајана, АК Нова Пазова, 49.9

            Борбу за прво место у укупном пласману обележио је већ традиционални "обрачун" Слободана "Бобана" Милића из АК "Трстеник" и Светозара "Тозе" Госотојића из АК "Зрењанин" који је после дужег времена припао Бобану, док је бронза опет отишла у руке младог Милоша Радовића из Трстеника.

1. Милић Слободан, АК Трстеник, 96.2

2. Гостојић Светозар, АК Зрењанин, 95.2

3. Радовић Милош, АК Трстеник, 91.4

            Укупно на оба такмичења свој први наступ имало је чак осморо јуниорa што је, морамо се сви сложити, највећи и најлепши резултат такмичарског дана. Нова деца и нова имена дају наду да ће ове дисциплине и спортско моделарство у целини наставити да живи и да се развија.

                                                                                  Мартин Грубић

                                                                                                                                Фото: Слободан Мидић и Рихард Зиђарев

 

fer play2014