fbInstagram

1200 ЛЕТОВА ИЗНАД ЗРЕЊАНИНА

На Европском првенству за слободнолетеће моделе у категоријама Ф1А,Б и Ц у Арадцу наступило је 265 такмичара из 30 земаља. Примена нових правила Светске ваздухопловне федерације донела је велики број флај офова.

052 Small

                У тачно 1265 летова окончало се ФАИ Европско првенство за слободнолетеће моделе у класама Ф1А, Ф1Б и Ф1Ц које је од 15. до 19. августа одржано на теренима у Арадцу надомак Зрењанина. Уз напоран рад, велики број људи у организацији око 265 такмичара је из Србије кренуло задовољно.

                Најзадовољнији у класи Ф1А био је Роланд Коглот из Словеније који је освојио прво место након два флај офа. За њим су двојица Израелаца – Мати Москович и Итаи Шичман. У овој класи учестовало је 82 моделара из 27 земаља. Екипно су најбољи били Израелци, за њима Швеђани и на трећем месту Румуни. Екипа Србије заузела је 10 место. Наш најбоље пласиран такмичар је Славко Савић на 20. позицији. Радоје Благојевић заузео је 38. место, а Мића Тица 58.

                У класи Ф1Б су два наша такмичара била у два флај офа – Бојан Гостојић и Светозар Гостојић, да би на крају завршили такмичење на 10. и 16. месту. Радоје Благојевић као наш трећи такмичар позиционирао се на 52. место. Учествовало је укупно 86 такмичара, а њих 42 летело је по један додатни лет, 36 други додатни лет, да би трећи флај оф одлучио победнике: Алексеја Будова (Русија), Станислава Скибичког (Пољска) и Гилада Марка (Израел). Међу 29 нација, Србија је успела да се пласира на 12. место, а екипно су најбољи били тимови Русије, Израела и Пољске.

                У класи Ф1Ц надметало се 54 моделара међу којима су били најбољи Артур Каитсчук и Роман Евстигнеев из Русије и Васили Зосименко из Украјине. Овде је у првом флај офу учествовало 19 такмичара, а у другом 13. Поредак наших такмичара је следећи: Драган Лакић освојио је 20. Место, Жива Ковачки 32, а Бранко Бијелић 41. место. У поретку 21 земље, Србија се изборила за 9. позицију, а најбоље су биле Пољска, Украјина и Русија.

                Сабирајући све резултате 30 земаља учесница, најбоља екипа такмичења је Француска, а за њом следе Русија и Пољска. У овом поретку, Србија је на седмој позицији.

                Поред медаља Светске ваздухопловне федерације, додељени су и пехари Ваздухопловног савеза Србије, као и прелазни пехариу све три класе у поједначној и екипној конкуренцији.

                Затварајући такмичење, председник ФАИ жирија, Герхард Вобекинг осврнуо се на нова правила која су по први пут примењена на такмичењу у Србији и која уместо седам летова за сваког такмичара подразумевају пет летова, што је довело до великог броја флај офова. Цело првенство протекло је без и једног протеста, захваљујући великом напору целе организације. 

fer play2014