fbInstagram

ЖИГИЋЕВ МЕМОРИЈАЛ ПРЕД ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

Ваздухопловно моделарско такмичење Меморијал „Ђорђе Жигић“ које се бодује за светски куп, одржаће се 12 и 13. августа на терену Арадац код Зрењанина. Организатори Ваздухопловни савез Србије и Аероклуб „Фрањо Клуз“ из Земуна, угостиће преко 140 такмичара из 20 земаља, а по завршетку такмичења на овом терену почиње Европско првенство. 

Djura Zigic

            Ово традиционално такмичење је део Светског купа ваздухопловних моделара и учесници ће се надметати у три категорије Ф1А, Ф1Б и Ф1Ц. Такмичење се одржава на простору на коме је 1991. године одржано Светско првенство у овим категоријама, и на коме се дуги низ година одржавају моделарска такмичења. На истом терену ће се од 15. августа одржати Европско првенство у ваздухопловном моделарству на које учествује 230 моделара из 30 земаља.

            Меморијал »Ђорђе Жигић« је  најстарије ваздухопловно такмичење на просторима Србије и одржава се у континуитетускоро пола века. Организатор такмичења Аеро клуб »Фрањо Клуз« је такође један од најстаријих клубова у Србији. Основан је 1950. године од стране ваздухопловних ентузијаста. У свом дугогодишњем раду развијао је све  гране ваздухопловног спорта. Ђорђе Жигић је био један од истакнутих чланова АК »Фрањо Клуз«. Бавио се моделарством  у класи Ф1Ц и ваздухопловним инжењерством. Након његове смрти 1962. године, управа клуба је одлучила да сваке године одржава такмичење моделара у категоријама Ф1А,Б,Ц у његову част.

fer play2014