fbInstagram

ОДРЖАН 20. БАЧКА КУП

DSCN0788

Јубиларно такмичење моделара ипак одржано у изазовним временским условима

           У организацији аероклуба “Сомбор“ из Сомбора одржан је јубиларни 20. Бачка куп 2016. у класама Ф1А,Б,Ц и Х у недељу 12.06.2016.године на терену у непосредној близини салаша Ранчево севернозападно од Сомбора.

            „Метеоролошки услови у последњих месец дана не иду на руко организаторима моделарских такмичења. Из тих разлога морали смо померити ово такмичење за недељу дана у односу на спортским календаром предвиђени датум. Па ни тога дана, када је такмичење одржано, нису услови били идеални. Претходно вече пало је 25-30 литара/м2 кише те је на дан такмичења била велика влажност ваздуха, врло мало сунца, ниска кумулусна облачност са слабим успоним струјањима. Ово време је било идеално само за искусне такмичаре и старе ,,лисце,,“, прича Андрија Шил из организације такмичења.

            На такмичењу је учествовало 22 такмичара у класи Ф1А 10, Ф1Б само један, у Ф1Ц само три домаћа такмичара и у Ф1Х 8 такмичара. Из Мађарске је присуствовало 8 такмичара и двоје тренера. Велики број домаћих такмичара је одказало учешће на такмичењу јер су предвидели кишовит дан. Такмичење је протекло у фер и коректној борби. Такмичење је одржано у пет рунди-турнуса, а свака је трајала један сат. Ветар је дувао југозападни у просеку са око 4.2 м/с. Модели су летели око 1-1,5км од старта. Због поменуте слабе термике максималан број бодова освојио је у класи Ф1А само Тица Мића, а у Ф1Х-Хец три такмичара из Мађарске Хорват, Селмеци и Мороцс. Њих троје је учествовало у флy оф-у након чега је победио Хорват, друго место је заузео Селмеци, а треће Мороцс. Победници у класи Ф1А били су Тица, Борђошки и Мутић, у класи Ф1Б Гостојић Светозар те у класи Ф1Ц Бачи, Јановић и Јовин.

            Улогу главног судију веома успешно је већ традиционално обавио Бошковић Габор док су мерачи времена били Шил, Топић, Берлековић, Јанковић, Славковић и приправник Новаковић.

fer play2014