fbInstagram

20. БАЧКА КУП

pict0373

 

У организацији Аероклуба „Сомбор“ из Сомбора одржаће се јубиларни 20. Бачка куп 2016. у класама Ф1А,Б,Ц и Х у недељу 12.06.2016. године на терену у непосредној близини салаша Ранчево севернозападно од Сомбора. Терен је удаљен од града око 12 км.

            Ови модели припадају категорији слободнолетећих модела. Модел класе Ф1А је једрилица коју такмичар извлачи сајлом дужине 50 м и по могућности откачи изнад висине главе у термичком стубу. Мерачи времена мере време лета једрилице до 3 минута максимално. Број секунди лета даје исти број добијених бодова. У предњем делу трупа модела налази се тајмер којим се подеси задата максимална дужина лета, а након истека тог времена активира „детерму“ на хоризонталном стабилизатору те једрилица вертикално слеће неоштечена на земљу. Модел Класе Ф1Х је једрилица као и претходна, с тим да је нешто мање површине и распона крила. Модел класе Ф1Б је модел на погон гумом - специјални сноп гуме намота се, постави у труп модела и прикључи на елису. Такмичар модел стартује из руке, гума се одмотава обрћући елису која диже модел на око 100-150 м. Када се гума потпуно одмота елиса се зауставља и склапа уз труп модела те након тога лети као једрилица и мери време лета као код претходног модела. Класа модела Ф1Ц је најзахтевнија. Модел се стартује из руке вертикално на горе, а покреће је клипни мотор од 2,5 цм3  који ради свега 5 секунди на 30.000 обртаја/мин. При томе се попне на 10-150 м и даље лети као једрилица планирајући до земље или након истека 3 минуте тајмер је спушта на земљу.

            Обзиром да моделар пет или више пута треба да превали пут од врха падине до подножја, овај ваздухопловни спорт развија код младих спортски здрав дух и техничку културу.

fer play2014