fbInstagram

Спорт и историја

 Ваздухопловно Моделарство

 Image

Како је зачето моделарство у Србији?


Почетак историје српског моделарства датира од 14. маја 1922. године. када је сазвана прва редовна годишња скупштина под покровитељством Александра Карађорђевића на којој је основан ‘’Аеро клуб Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца’’ . Донета су прва клупска правила израђена по угледу на аероклубове Француске и Белгије. Енергичним залагањем и упорношћу чланови клуба су већ првих месеци рада постигли много.

ИмагеУ периоду од оснивања првог клуба до Другог светског рата у Србији – и Краљевини Југославији се оснивају моделарске секције које воде школовани инструктори моделарства. Краљевина Југославија је један од организатора првих моделарских такмичења - утакмица као што су светска првенства у Љубљани 1939. Тадашња краљевина Југославија је била једна од водећих земаља у овом спорту. Чак су у тадашњем малом Београду постојале четири моделарске продавнице где је било могуће набавити балзу, јапан папир и сл.

После Другог светског рата ФНРЈ наставља са овим предратним програмом оснивања аероклубова И моделарских секција и овакав рад резултира освајањем неколико појединачних првих места на светским првенствима (Гунић, Бабић у категорији једрилица ). У екипном пласману се такође остварују велики успеси безброј првих, других и трећих места. У периоду шездесетих истиче се Загребачки моделар Вили Кмоцх освајањем неколико медаља на Светским и Европским првенствима. Осамдесетих се истичу освајањем медаља Словенци Лесковшек и Виданшек и српски моделари Благојевић и Карановић. Период деведесетих је период стагнације целокупног моделарства како у Србији тако и у бившим Југословенским републикама. Крајем деведесетих се појављују талентовани српски јуниори Марјановић, Колић који освајају прва места на светским првенствима и светским куповима. Иван Колић је као јуниор био, чак бољи од сениора и био победник Светског купа 2 пута, а више пута је освајо друга и трећа места у овом престижном такмичењу.

Од 2000. године констатно су српски моделари једни од запаженијих на такмичењима за Светски куп. Безброј медаља од стране Колића, Благојевића, Гостојића, Лаћимића, Милића, Бјелића, Борђошког, Тице, Мидића и др. На прошлогодишњем Европском првенству у Одеси су освојене 2 сребрне медаље а ове године од Ивана Колића освојено прво место у светском купу у класи гумењака.

Поред овога Србија је и ове године организовала три Европска првенства које су оцењена високим оценама од стране међународне ваздухопловне организације ФАИ-а.

 

fer play2014