fbInstagram

СРЕМ КУП 2014

Протеклог викенда (14.-16. јуна) у месту Арадац код Зрењанина одржано је такмичење у ваздухопловном моделарству „Срем куп 2014“ у класама Ф1АБЦQ. Организатор такмичења АК „Нова Пазова“ и овог пута се портрудио да сви елементи организације буду на завидном нивоу.

Протеклог викенда (14.-16. јуна) у месту Арадац код Зрењанина одржано је такмичење у ваздухопловном моделарству „Срем куп 2014“ у класама Ф1АБЦQ. Организатор такмичења АК „Нова Пазова“ и овог пута се портрудио да сви елементи организације буду на завидном нивоу.

У јакој конкуренцији од преко 50 такмичара из десет земаља најбоље резултате по класама постигли су:

Ф1А:
1. Роланд Коглот (СЛО)
2. Небојша Стошић (МКД)
3. Славко Савић (СРБ)

Ф1Б:
1. Светозар Гостојић (СРБ)
2. Михаљ Варади (МАЂ)
3. Емир Хајдаревић (БиХ)

Ф1Ц:
1. Рајнхард Трупе (АУС)
2. Драган Лакић (СРБ)
3. Даријо Јермол (ХРВ)

Ф1КУ:
1. Жељко Грепл (ХРВ)
2. Андраш Јанчо (МАЂ)
3. Габор Милак (МАЂ)

У јуниорској конкуренцији, набље пласирани били су:


Ф1А:
1. Небојша Стошић (МАК)
2. Јернеј Јурхај (СЛО)
3. Лука Битежник (СЛО)

Ф1Б:
1. Бојан Гостојић (СРБ)
2. Игор Нишевић (ХРВ)
3. Урош Зорић (СРБ)

 

СУБОТА, Ф1А

makedonciПо програму такмичења Субота је био дан за дисциплину Ф1А - 

једрилице, 43 такмичара од којих су половина (22) били јуниори што је редак пример у овој серији такмичења. Небо је било тмурно али без озбиљне кише што је погодовало такмичарима, но како је дан одмицао број оних са "максимумима" се полако смањивао и на крају регуларног дела остало их је осам.

  

madjari

Након првог fly-off-a (додатног кола) одржаног

Slovaciувече петорица такмичара завршавају наступ. Прошлогодишњем победнику Дамјану Жуличу (СЛО) фалило је свега 19 секунди, лет довољан "само" за

 четврто место, а од троице јуниора Небојша једини пролази задати максимум и побеђује ривале Јернеја и Луку из Словеније. Роланд Коглот и наш Славко Савић такође сигурни, чека се њихов повратак са моделима и наставак, али како је сунце већ почело да залази такмичење је морало да се прекине.

Заједничка фотографија троице најбољих са трофејима

Церемонија за најбоље јуниоре и договор за 

Rolandrumuni3коначни обрачун како већ правила налажу у зору у пола шест. У прохладно јутро, са свега 10 минута на располагању, такмичари крећу. Роланд сигурно "испуцава" своју једрилицу на недостижних 112 метара, модел мирно планира и победник се већ назире. Небојши "бежи" сајла из руке коју у последњем тренутку хвата, а Славко покушава да пронађе бар некакав "дашак" термике али време истиче, модел мора да се ослободи. Убрзо су сва три модела су у лету. Оглашавају се судије "4:29", "4:13", одлучиле су нијансе и Небојша заслужено осваја сребрни трофеј, а Роландов модел слеће далеко од стартне линије тек након пуних 7 минута. Честитке, подела трофеја и свако на своју страну. Македонци путују кући, а остали одлазе на кратак одмор пред други дан такмичења.

Са освојеном бронзом Славко Савић из АК Нова Пазова најуспешнији је домаћи такмичар првог дана, а следе га Радоје Благојевић из АК Војка

Славко Савић се припрема за fly-off"

 који је након фли-офф-а остао на осмом месту и јуниор Андрија Пешић из АК Трстеник на деветом односно 4. месту у јуниорском поретку.

НЕДЕЉА, Ф1Б, Ц и Ку
Други дан, мање такмичара али не и мање гужве пошто се истовремено лете три различите дисциплине. Дан је обележило јако сунце уз ретку облачност. У таквим условима јаких и нестабилних термичких струјања лако је било и погрешити прави тренутак, но искуснима је полазило за руком да постигну максимуме и све до последњег турнуса и чинило се да ћемо опет имати вечерњи обрачун најбољих.

gumenjaci

На почетку стартне линије међу 10 Ф1Б "гумењака", комплетна репрезентација Србије. Разлика у квалитету али пре свега искуству се брзо показала међу јуниорима где је и поред једног "кикса" (жаргонски израз за лет краћи од максимума) Бојан Гостојић лагано освојио јуниорско злато. Пред последњи турнус четири такмичара имали су максимуме и очекивао се фли-офф, али десило се неочекивано, сва четворица су "кикснули" и такмичење се завршило. Наш Светозар Гостојић побеђује испред Варадиа из Мађарске и Хајдаревића (БИХ), а Радоје Благојевић из АК Војка остаје на четвртом месту.

tozaivaradi

junioriF1B

На другом крају линије, једанаест моделара у дисциплини Ф1Ц "пењачи" у сличној ситуацији. Мале ситне грешке у процени или дефекти на моторима доносе бар по један "кикс" готово свим такмиачарима. У последњем турнусу гост из Аустрије Рајнхард Трупе поново сигуран, седам максимума, а једином конкуренту нашем Драгану Лакићу отказује главни модел који се ломи. Правила дозвољавају други покушај али "резерва" није довољно сигурна и слеће 23 секунде пре истека времена што Драгану доноси тек једну секунду више од трећепласираног Дарија Јермола из Хрватске.

lakicpriprema

rajnhardstart

dariostart

Након срдачне честитке старом аустријском асу Рајнхарду, Дарио и Драган иначе велики другари још дуго размењују "увреде" на рачун "среће и памети" праћени општим смехом свих присутних. Одличан наступ са свега 35 секунди "мањка" донео је 4. место нашем репрезентативцу Живи Ковачком из АК Зрењанин.

pobedniciF1C

У категорији Ф1Ку електро пењача наступило је свега пет такмичара

grepl

, где је најсигурнији био Жељко Грепл из Хрватске који је заслужено победио четворицу колега из Мађарске. Летови ових модела су побудили велико интересовање како наших моделара тако и гостију обзиром да је та 

категорија релативно нова и "експериментална" а 

pobedniciF1Q

модели приступачнији и једноставнији за 

припрему и лансирање од класичних моторних пењача. Гости из Мађарске обећали су наредне године још бројнију екипу уз наду да ће се огледати и с

 а првим "електричарима" из Србије.

 

Мартин Грубић
Ф - 365
АК Нова Пазова

{AG}2014/modelari/aradac_2014{/AG}

 

 

 

fer play2014