fbInstagram

Спорт и историја

Ракетно Моделарство

Image 

Ракетно моделарство је спортско-техничка дисциплина која пружа задовољство моделарима да сами направе свој спортски реквизит и са њим се такмиче (по спортским правилима ФАИ-ја и ВСС-а. У свету је ова дисциплина прихваћена пре 46 година, када су ФАИ 21. новембра 1962. године усвојена прва правила за такмичење ракетних моделара.

ImageРазвој ракетног моделарства

Развој моделарства је потекао од саме жеље човека за летењем и достизањем висина. Развојем ракетне технике, астронаутике и првим човековим кораком у свемир и на Месец, подстакнута је жеља младих да у оквиру својих могућности израђују моделе ракета.

Прво полетање модела са ракетним мотором на нашим просторима је забележено 1928. године у Београду на Дунаву. Млади студент машинства, Златко Бисаил, конструисао је модел РМФ 1 и успешно га лансирао на обали Дунава прелетевши 300м са почетном брзином око 150 км/час. Другим моделом РМФ2 је задивио новинаре 15. 06. 1928. године и то су овековечили часописи по целој Европи и САД, да би 19. 07. 1928. године лансирао новим моделом ракете РМФ 3 и прве путнике – два бела миша.

Прво право ракетно моделарство почело је 1957. године у САД када су Хари Стајн, ракетни инжењер из Вајт Сендса у Њу Мексику и Орвил Карлајл, обућар из Небраске конструисали и лансирали први ракетни модел. Исте године је одржано и прво јавно такмичење у САД и формирано је Национално удружење ракетних моделара САД. Исте године је почело и ракетно моделарство у СССР, а наредне и у Југославији. 1958. године је почела и прва серијска производња моделарских ракетних мотора по одређеним правилима и прописима и производња комплета што је омогућило ширу употребу модела ракета из комплета и сигурно лансирање.

Захваљујући овим правилима и прописима и проширивањем ракетног моделарства у Европу 60-тих година, Светска ваздухопловна федерација (ФАИ), 1962. године прихвата ову грану спорта као још једну грану ваздухопловства и својим правилницима своди мере сигурности на максимум, тако да данас нема повреда при бављењу ракетним моделарством.

Image

Такмичења

 

Прво међународно такмичење између Пољске и Чехословачке одржано је априла 1964. Године, а прво званично ФАИ такмичење „Дубацки мај“ је уз учешће 6 земаља одржано крајем маја 1966. Године у Дубници над Вахом у данашњој Словачкој. Прво званично Светско првенство у ракетном моделарству за сениоре у три дисциплине одржано је 1972. године у Вршцу (Југославија). До сада је одржано 16 Светских првенстава за сениоре, а Репрезентативци Југославије, Србије и Црне Горе и Србије су освојили 28 медаља. Из наше земље потекла су четири сениорска и шесторо јуниорских Светских првака у појединачној конкуренцији.

 

Андрија Дучак

 

fer play2014