fbInstagram

Одржана ваздухопловна спортска манифестација Летачки дан „Лисичији Јарак 2013“

Овога викенда посетиоци спортског аеродрома Лисичији Јарак у Београду имали су прилику да виде све ваздухопловне спортове на једном месту, а најсрећнији су извукли и два тандем скока падобраном.

 

 СЕДАМ У ЈЕДАН У ВАЗДУХУ

 

VSS Flajer01

 

Овога викенда посетиоци спортског аеродрома Лисичији Јарак у Београду имали су прилику да виде све ваздухопловне спортове на једном месту, а најсрећнији су извукли и два тандем скока падобраном

Најпре подизањем топловаздушног балона, а потом скоковима падобранаца са висине од 1200 м, отворен је Летачки дан „Лисичији Јарак 2013“ у организацији Ваздухопловног савеза Србије. Уследили су летови змајева, ултралаких авиона, хелихоптера, акробатског авиона, једрилица, жирокоптера, а гости су могли да виде и како изгледа слетање пилота параглајдера на циљ пречника свега 2 цм. Програм су све време употпуњавали ваздухопловни и ракетни моделари који су поред излагања својих модела, испалили неколико ракета а показали и како један модел једрилице може да лети и изазове дивљење.

Приказ својих вештина изводили су неки од најискуснијих ваздхопловаца у нашој земљи, попут седамдесетогодишњег Миладина Ставановића чије су акробације на Злину одушевиле публику, али и младих јуниори који иза себе имају већ десетине медаља и највиша одличја на светским и европским првенствима, попут осамнаестогодишњег Луке Воларевића, нашег моделара који ће од следеће године Србију представљати као сениор. У падобранским скоковима били су запажени припадници Противтерористичке јединице МУП-а Србије, као и две даме које су скакале овом приликом. Пилоти параглајдера су можда до сада били најпознатији публици која је присуствовала Летачком дану јер су трећи најбољи на свету у дисициплини прецино слетање. Пилоти ултралаких авиона и змајева показном вежбом су демонстрирали извиђање и гашење шумских пожара, наглашавајући да мала авијација у будућности може да да велики допринос у овој области.

„Више деценија наше спортско ваздухопловство није имало овакав догађај. Ваздухопловни савез Србије годишње организује више од 55 такмичења у земљи у свих седам спортова – падобранству, једриличарству, моделарству, балонарству, параглајдингу, ултралаком летењу, моторном летењу, али сада смо успели да окупимо све ваздухопловне спортове на једном месту. Ово је било дивно дружење на крају сезоне и сјајна прилика не само да покажемо колико је атрактиван наш спорт, већ незамењива шанса да се на једном месту сретну најбољи ваздухопловци који су пре више деценија освајали међународно небо и они млади чије време тек долази. Не бисмо успели да организујемо овако значајан догађај да нисмо добили подршку из претприступног фонда Европске Уније, ИПА Адриатик програм“, истиче Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије.

Летачки дан свечано је отворио Драган Шешум, спортски директор Спортског савез Србије, а манифестацији су присуствовали и представници Директората цивилног Ваздухопловства, МУП-а Србије, Музеја ваздухопловства и осталих институција са којима ВСС сарађује на развоју ваздухопловства.

Змајеви спремни за полетање

Дромадер М18а  - овом летелицом симулирано је гасење позара

Тандем скок падобраном на крају програма

Подизање балона на Лисицијем Јарку

Моделари на делу

fer play2014