fbInstagram

СПИРАЛА ИЗНАД ЈЕЗЕРА

Наш акро пилот параглајдера, Петар Лончар учествује нас Светском првенству у соло и синхроној категорији. Полеће се са планине, а слеће на платформу на језеру у Француској.

G0487160 Small

            Петар Лончар, наш прослављени акробатски пилот параглајдера учествује на Светском првенству у акробатском параглајдингу које се од 26. августа до 4. септембра организује у Француској. Петар ће наступити и у соло и у синхроној конкуренцији, али каже да му је најбитнији резултат као појединца.

            „Мени је најбитније у соло категорији да се такмичим. Очекујем да у обе категорије будем у првих десет од укупно 60 пилота. Партнер у синхроном летењу ми је један Француз и жао ми је што немам пара из Србије. Са овим колегом сам летео заједно већ, али не много, а за добар резултат у тој категорији је потребно доста тренирања“, каже Лончар, који је иначе и спортиста Ред Була.

            Такмичари ће на овом првенству полетати са планине у Анесију која се налази на око 400 м надморске висине, а слетаће на платформу која је постављена на језеру. Сваки од такичара имаће прилику да направи шест до седам полетања.

            У соло категорији акробатског параглајдинга оцењује се технички део маневра који подразумева се што чистије ураде маневри који су на листи. Потом се оцењује кореографија и атрактивност слетања: потребно је да пилот нпр. направи спиралу при брзини од 100 км/х и да приликом слетања додирне воду руком или ногом и потом слети на платформу која је димензија 4*4 метра. У заједничком наступу се такође оцењују кореографија, слетање, али и синхронизованост два пилота приликом извођења трикова, што је посебно занимљиво јер не постоји радио веза измешу два пилота.

            Петар Лончар лети параглајдером од 2007. године, а у историју овог спорта уписао се више пута. Најпознатији су његов успех у Пакистану када је поставио српски рекорд полетевши са висине од 4000 м и завршивши на 7000 м, као и светски рекорд који је поставио са бугарским колегом Весом Овчаровим 2013. године када су извели 181 узастопни синхорнизовани окрет параглајдером.

fer play2014